Markerer samhold mot terror

Fire unge menn har fått med seg tusenvis på samholdsmarkering etter terrorangrepene i Paris og Beirut.
Onsdag, 18 november, 2015 - 15:36


– Et av målene til terroristene er å skape splittelser i samfunnet. Målet vårt er å gjøre det motsatte, at vi skal holde sammen mot terror, sier Zeeshan Shah (29), en av initiativtagerne til markeringen onsdag kveld.

Venter 3000 mennesker

Markeringen starter på Østbanehallen og føres videre med fakler til Stortinget. Her holdes appeller av både arrangørene, overlevende fra terroren på Utøya og utenriksminister Børge Brende. Sammen har guttene laget en event på facebook hvor over 3000 mennesker har sagt ja til å komme. På facebooksiden står det:

– Dette er tiden for å forene oss. Dette er tiden for å legge vekk våre politiske, nasjonale, religiøse og kulturelle forksjeller til fordel for det som forener oss. Terroristene som står bak disse angrepene forsøker å skape et klima basert på krig og konflikt mellom sivilisasjoner, nasjoner og folkeslag. Dette er tiden for å vise dem at vi ikke lar dem komme mellom oss.

Vil skape balanse

Zeeshan Shah og tre andre venner var i sjokk etter angrepet. Allerede dagen etter bestemte de seg for å gjøre noe med det. Ingen av guttene har politisk eller religiøs tilknytning, men vil skape samhold mellom mennesker som føler seg berørt. Markeringen som holdes er for å minnes de uskyldige menneskelivene som gikk tapt og sammen stå opp for terror.

– Det har ikke noe med at vi er innvandrere, vi er mennesker og dette handler om menneskelige verdier. Uskyldige menneskeliv har gått tapt, sier Shah.

Han har ikke selv opplevd rasisme etter angrepet, men frykter at muslimer er spesielt utsatt.

– Fordi IS kaller seg for muslimer oppstår det fremmedfrykt. Da må en slik markering til for å skape en slags balanse i den negative atmosfæren i samfunnet, mener Shah.

– Viktig å holde sammen

Shah forstår at Paris får mer oppmerksomhet i media. Han skulle likevel ønske at uskyldige ofre, uansett hvor i verden det er snakk om, hadde lik innvirkning på alle. Derfor vil de ikke fokusere kun på Paris.

– Menneskeliv er like mye verdt, uansett om det skjer i Paris, Beirut eller Syria. Det hadde vært dobbeltmoralsk av hvem som helst om man bare hadde fokusert på Paris i en slik markering.

Guttene håper så mange som mulig vil møte opp og dermed vise at de bryr seg.

– Det er viktig å holde sammen for ikke å skape fremmedfrykt. En markering som i dag er et godt steg i den riktige retningen. Folk som kanskje er skeptiske til muslimer vil kanskje innse at muslimer er vanlige borgere og ikke har noe med IS å gjøre.

Terrorangrepene har skapt et stort engasjement og markeringer blir holdt flere steder i verden.

 

Emneord: