Nasjonalmuseet stiller ut pepperkakehus for superhelter

Oslos bakeglade kan få sine pepperkakehus utstilt på museum 5. desember. Tegneseriehistorier kan lages i pepperkakedeig – og i arkitekturen.
Onsdag, 18 november, 2015 - 08:04


 – De fleste har et forhold til superhelter, mener prosjektleder Eli Solsrud.

Hun viser rundt på Nasjonalmuseet – Arkitektur, som om få uker skal huse alle slags bygg der deltakerne i årets pepperkakekonkurranse ser for seg at en superhelt kan bo.

Arkitekter tegner tegneserier

Konkurransen henger sammen med utstillingen «Arkitekturstriper», som for tiden pryder museumsveggene med fargesprakende tegneserieruter. Utstillingen viser hvordan arkitekter bruker tegneserieformatet i ulike prosesser i sitt arbeid.

Prosjektlederen mener Nasjonalmuseets pepperkakekonkurranse skiller seg ut fra liknende arrangementer.
– Vi har vår egen profil, som er mer arkitekturrelatert, sier Solsrud.

Museet har følgelig hanket inn en arkitekt til juryen, samt eksperter på tegneserier og pepperkakebakverk. Solsrud tror de tre dommerne vil vektlegge ulike kvaliteter ved pepperkakehusene.
– Arkitekten foretrekker nok stramme arkitekturaktige bygg, mens de to andre gjerne vil legge vekt på kreativitet og det baketekniske.

Tror årets tema vil fenge

Skoleklasser og andre kreative sjeler har vært innom og laget modeller for å forberede seg. Museet ser at den årlige konkurransen engasjerer.
– Folk melder seg på igjen og igjen, forteller Solsrud.

Påmeldingsfristen er ikke gått ut ennå, men foreløpig venter museet å få inn omtrent 30 pepperkakehus.
– Det er kjempebra. Vi ligger bra an, og jeg tror at årets tema vil fenge, sier Solsrud.

Mislyktes i 2011

Hvert år er konkurransetemaet basert på utstillingen i desembermåneden. Solsrud forteller om et år da det ikke gikk så bra. I 2011 samarbeidet Nasjonalmuseet med Universitetet i Oslo, som jobbet for å få et senter for fremtidsforskning og livsvitenskap på Blindern.

Oppgaven til deltakerne ble da å bake sin versjon av et livsvitenskapssenter.
– Da fikk vi bare inn 13 bidrag. Men vi har også hatt temaer som fenger mer. I fjor var temaet Bak to the future, og det fenget mer, sier Solsrud.

Solsrud er aller mest fornøyd med resultatet fra 2009, da deltakerne skulle lage en pepperkakescene fra filmer, bøker og teater, basert på utstillingen «Scenerom».

– Da fikk vi inn utrolig mye kreativt, forteller Solsrud.

Om årets tema er vellykket, vil vise seg på utstillingsåpningen 5. desember.

Emneord: