Ny app skal holde Oslos gater rene

Nå kan du kjapt og enkelt melde fra om forsøpling og overfylte søppeldunker på offentlige steder, med kun noen klikk på mobilen.
Tirsdag, 17 november, 2015 - 10:13

Rusken lanserte en ny versjon av sin “søppel-app” i midten av September. Tanken bak appen er å oppnå en mer effektiv måte å melde fra om forsøpling på.

Avfallsutfordringer
Hold Norge rent skriver på sine sider at det blir kastet 711 tonn avfall på gata i Oslo hvert eneste år. Dette blir det samme som 59 tonn avfall i måneden, og 2 tonn avfall hver eneste dag. Oslo har altså ganske store avfallsutfordringer, som øker i takt med befolkningen.

Rusken-appen er ett av mange grep som iverksettes for å få mindre synlig søppel på gatene.
TaggingRusken-appen gjør det mulig å lokalisere avfallet eller graffitien, slik at Ruskenpatruljen kan ordne opp.
Funksjon
Administrativ koordinator i Ruskensekertariatet Kristine Helliesen mener Rusken har funnet en god løsning på problematikken.

Hun forklarer at det eneste du behøver å gjøre som bruker av Rusken-appen er å ta bilde av forsøplingen. Så sendes bildet til ruskenpatruljen som fordeler oppgaven til rette ansvarlig i kommunens ulike etater før ruskenpatruljen rykker ruskenpatruljen ut og fjerner forsøplingen.

- Appen har en GPS-teknologi slik at ruskenpatruljen vil vite hvor avfallet befinner seg. Om en ikke aktiverer denne GPS-funksjonen så kan du legge ved en beskrivelse av hvor avfallet befinner seg forteller hun.

Mottar 20-30 meldinger daglig.
I den gamle versjonen av appen mottok Rusken rundt 6-7 meldinger hver dag, men etter den nye lanseringen har det vært en betydelig økning av innsendte meldinger, forteller Helliesen.

- Nå mottar vi rundt 20-30 meldinger hver eneste dag sier Helliesen.

Avfallsproblematikken varierer fra område til område, søppel i gatene og overfylte avfallsdunker befinner seg som oftest i indre Oslo by, særlig Grunerløkka og Gamle Oslo/tøyen sier hun.

Videreutvikling
- Vi vet at Rusken-appen gir et veldig godt bilde av avfallsproblematikken i Oslo, som f.eks hvilke områder det er mest forsøpling og hvilken type forsøpling det dreier seg om. Dette gir et godt grunnlag for videre utvikling av appen.

 

Emneord: