Arrangerte festival med villmarksyoga, gong-konsert og sjokolademeditasjon

- Mykt skal vondt fordrive, sier psykolog Karen Kollien Nygaard. Oslo Yogafestival fremmer yoga både som trening- og behandlingsform.
Tirsdag, 26 januar, 2016 - 15:14


I kaféen på Sagene Samfunnshus stiger et brus av stemmer opp mot taket, og får de fargede glasslampene til å klirre. Ut fra en av salene, som for anledningen har byttet navn fra trauste “Frysja” til det mer eksotiske “Paarvati”, strømmer et hav av sjøgrønt, mørkeblått og purpur. Det er tydelig at yogamoten ikke lenger er afrikabukser i svimlende sjatteringer, men rene fargetoner og behagelige stoffer.

Foajeen fylles raskt opp, før noen forsivinner ut i kulda mens andre strener mot neste destinasjon. De har ingen tid å miste: Neste time starter straks.

Denne helgen vil 70 workshops, kaféprater og foredrag ta plass i Sagene Samfunnshus og den nærliggende Kunstsmia. Alt fra gong-konserter til sjokolademeditasjon vil stå på planen. For de som vil få en bit av alt, gjelder det å være rask i vendingen, for timeplanen gir ikke mye rom for pauser.

 Arrangør Jannicke Wiel, som arrangerte Oslo Yoga Festival for første gang for 12 år siden, kan fortelle at det ikke alltid har vært slik.

– Det første året var vi ikke mer enn åtte lærere og 30 deltakere, sier hun.

Siden den gang har festivalen vokst enormt, og nå er det over 71 lærere og over 700 påmeldte, i tillegg til alle som kommer gratis foredrag.

Yoga som behandlig

Kunstsmia ligger kun noen meter unna Sagene Samfunnshus,men her er stillheten slående.  En snorrett sti av brunhvite fotspor på den gulhvite linoleumen forsvinner inn en åpen dør. skjermdump Oslo Yoga FestivalKonsentrerte yogis på YogafestivalenI salen har en liten gruppe smøget seg ut av lange kåper og klumpete vintersko, og sitter klare på de utrullede yogamattene.

- Hei, og velkommen til Joy Yoga. Før vi begynner vil jeg gjerne vite om det er noen her som har drevet med yoga i mindre enn 6 måneder? spør yogalærer Stine Hegre.

Ingen rekker opp hånda. Dette er en klasse for viderekomne, hvor inversjoner og armbalanser skal praktiseres.Dype åndedrag høres over den dempede musikken. Kropp og pust er i unison med hverandre i alle bevegelser. Pust ut. Kroppen senkes. Pust inn. Brystet heves.

En stor del av yoga baserer seg på at pusten skal synrkoniseres med bevegelsene. Ifølge psykolog Karen Kollien Nygaard kan slike teknikker være svært hensiktsmessige i behandling av mennesker med psykiske lidelser.

-  Kroppen husker alt man har gått i gjennom, men det ofte er ikke hjernen selv er bevisst på det. Yoga skaper en forbindelese mellom kroppen og sinnet, og gjør at man lettere kan åpne seg for disse reaksjonene, som er svært nødvendige for en fullverdig psykologisk behandling, sier hun.

Samltige av Nygaards pasienter lærer å bruke teknikker fra yoga, slik at de lettere kan håndtere rehabiliteringsprossessen. Hun forteller at alt fra små pusteteknikker til fullverdige yogaøvelser kan føre til gjennombrudd i behandlingen. 

Terapeutisk yoga        

Mange studier viser at yoga kan være svært hensiktsmessig hvis man sliter psykisk. En studie utført av Boston University School of Medicine og McLean Hospital viser at yogaøvelser har samme effekt på hjernen som antidepressive legemidler har. Selv om ikke yoga ikke har blitt fullverdig akseptert som en effektiv behandlingsmetode i psykologien, mener Nygaard at man er på riktig vei.

- Det er bare å se på hvor mange psykologer som nå henviser pasientene sine til yoga i motsetning til hvordan det var da jeg startet for 17 år siden, sier hun.

På Oslo Yogafestival har også flere og og flere  begynt å få opp øynene for de terapeutiske fordelene ved yoga: På festivalen har foredragene som omhandler yoga og psyke blitt fylt opp raskt.  De siste årene har festivalen valgt å ssatse på slike foredrag i større grad enn før, og responsen har ikke latt vente på seg.

Jannicke Wiel håper slike foredrag kan være med på å gi større innsikt i yoga, både for erfarne og nybegynnere. Joy yoga-klassen har nettopp blitt avsluttet med et lavmælt namaste,  og hun sitter igjen i salen  som tømmes raskt. Det eneste som er igjen etter en av festivalens siste klasser er en ornamentert lykt, en orkidé i potte og en sliten arrangør med beina i kors.

-Jeg synes det har vært kjempemorsomt at såpass mange har tatt turen innom. jeg håper at flere kan se alt yoga faktisk kan brukes til, sier Wiel og smiler.

 

Emneord: