Nytt annerledesparti vil inn på Stortinget

Miljøpartiet De Grønne kan ha fått en utfordrer. – Det begynner å bli veldig trangt om plassen, mener valgforsker Bernt Aardal.
Tirsdag, 19 januar, 2016 - 12:09


I forrige uke meldte ABC Nyheter at det grønne og blokkuavhengige partiet Alternativet skal lanseres i februar. Det nybakte søsterpartiet i Danmark gjorde et brakvalg i fjor og fikk inn ni mandater på Folketinget.

– Ikke bare sesam-sesam

Det danske partiet er blitt sammenlignet med det norske Miljøpartiet De Grønne. Valgforsker Bernt Aardal tror det kan bli vanskelig å representere et nytt alternativ i klimapolitikken.

–  Det begynner å bli veldig trangt om plassen. Man må være forsiktig med å si at ting er umulig, men Miljøpartiet De Grønne har jo flatet litt ut på 4-5 prosent. Det er ikke bare sesam-sesam å være miljøparti, sier Aardal.

Kay Asbjørn Schjørlien, en av de to partilederne i Alternativet, er ikke enig i den betegnelsen.

– Vi er ikke først og fremst et miljøparti. Å bare drive miljøpolitikk er en nisje, alle partier gjør jo det nå. Men vi vil finne konkrete løsninger i samarbeid med hele folket, ikke bare snakke om det «grønne skiftet», sier Schjørlien.

Han mener at den høye andelen sofavelgere ved forrige stortingsvalg viser at det er plass til flere om beinet.

Frykter ikke Alternativet

Miljøpartiet De Grønnes Eivind Trædal ser heller ikke på Alternativet som en trussel for sitt parti.

– Jeg tenker litt motsatt, at det gir vind i seilene til miljøpolitikken. Hvert av miljøpartiene kan relativt sett ende opp med færre velgere, men antallet sofavelgere går i hvert fall ned, sier Trædal.

Han er mest opptatt av at folk engasjerer seg i klimapolitikken, selv om de måtte gå over til Alternativet.

– Det er bra at folk engasjerer seg. Da blir det netto pluss, sier Trædal.

Mer nettbruk

Alternativet tar til orde for et mer direkte og deltagende demokrati og en ny politisk kultur, blant annet gjennom mer åpenhet, flere folkeavstemninger og bedre teknologiske løsninger.

– På møtene våre vil vi ha full åpenhet. Vi vil legge ut alle møter i lydfiler og podcast og gjøre det lettere å komme med innspill og delta i ekte debatt på nettet. Det er merkelig at politikerne ikke har tatt internett mer i bruk. Hvorfor kan man ikke stemme på nett? spør Schjørlien.

Det direkte demokratiet skal også innebære at medlemmene av Alternativet får bestemme selv hvilken politisk fløy de vil tilhøre. Det er heller ikke noe nytt, mener valgforsker Aardal.

– SV gjorde det samme for noen år siden. Direkte demokrati får jo ofte en viss oppslutning. Vi har også folkeavstemninger her i Norge, så det er ikke veldig nye tanker, sier Aardal.

Vil være annerledes

Det nybakte partiet vil også bryte med den tradisjonelle blokkpolitikken.

– Vi har en ny måte å se på blokker. Vi bygger ikke på ideologi, men på noen enkle verdier og på mer demokrati og deltagelse sier Schjørlien. – Dagens partier bygger på bøker skrevet flere hundre år tilbake, men nå lever vi i en helt annen tid. Vi må tenke politikk på en ny måte og ta i bruk demokratiet vårt, ikke legge det ned.

Eivind Trædal tror ikke det vil være ødeleggende for Miljøpartiet De Grønne at det nye partiet også blir et blokkuavhengig alternativ.

– Det viktigste er den røde tråden både i Feministisk Initiativ, Miljøpartiet De Grønne og nå Alternativet: At man vektlegger flere viktige saker enn enn de som enkelt kan plasseres langs den økonomiske høyre-venstre-aksen, mener Trædal.

Diskuterer ikke så mye politikk

På spørsmål om hvilke hjertesaker han spår at Alternativet vil ha, trekker partilederen frem rettferdig fordeling.

Men de konkrete politiske kampsakene er ikke klare ennå.

– Vi diskuterer ikke så mye politikk. Vi vil vente med å diskutere til vi er nok folk. Vi er mest opptatt av å bygge en organisasjon, sier Schjørlien.

Inntil videre arbeider Schjørlien og partikameratene med å rekruttere folk og samle inn 5 000 underskrifter for å kunne stille til stortingsvalg i 2017.

Emneord: