Suksesserie gjør uteliggerlivet lettere

Flere hjemløse merker at dokumentarserien «Petter uteligger» har gjort inntrykk på folk.
Tirsdag, 19 januar, 2016 - 16:15


Kulden river i kroppen, den kalde luften svir i neseborene. Tjukke dunjakker går med faste skritt ned Karl Johan.

–Vil du kjøpe =Oslo? Lyder en sliten stemme. Den høye figuren i blå termodress smiler til forbipaserende.

Frank Andrè AasSelger =Oslo: Hver dag står Frank på Karl Johan og selger gatemagasinet. Foto: Lene S. Neverdal Frank André Aas er =Oslo-selger og har solgt gatemagasinet i litt over to måneder. Han står ute i kulden hver dag og selger magasin.

Han forteller at etter dokumentarserien «Petter uteligger» som har gått på TV 2 har han merket at flere har kjøpt magasinet enn tidligere, men sier at det dessverre har dabbet litt av.

– Etter dokumentarserien har nok folk passet litt mer på å gi, i alle fall nå som det er så kaldt og ekstra tøft å være ute, smiler han.

Setter mer pris på folkets engasjement

Justin Bieber ljomer ut over Karl Johan fra de åpne butikkdørene. Travle mennesker løper over fotgjengerfeltet. «Hei! Kan du være så vennlig å hjelpe meg med noen småpenger? Mvh Ruben» står det på et pappskilt. Bak skiltet sitter en mann godt pakket inn i en dunjakke. Et ektepar har stoppet opp hos uteliggeren som takker og smiler til ekteparet, som gir han en kopp varm sjokolade og en bolle fra Narvesen.

Ruben var selv med i noen episoder av «Petter uteligger.» Han ønsker ikke å stå frem med familienavn. Ruben forteller at etter serien har flere unge og eldre stoppet opp for å gi han mat og pledd.  Ekteparet som ga kakaoen forteller at de gir noe til de på gata hver gang de er i byen.

– Jeg syntes det er viktig å vise litt medmenneskelighet, forklarer ektemannen.

Konen legger til at etter at hun så dokumentarserien har hun selv blitt mer reflektert og tror flere andre har endret holdningen sin om uteliggere. Ektemannen er enig, men blir alvorlig når han forteller om det han kaller for selfietrenden, hvor folk går forå ta bilde med uteliggerene uten å hjelpe.

– Det er mange som stopper for å spørre om jeg vil ha kakao. Jeg synes det er hyggeligere når folk stopper opp, slår av en prat og gir meg kakao og boller heller enn å gi penger i koppen. Det setter jeg veldig pris på, sier Ruben med et smil.

Ruben håper at selv om dokumentarserien er over vil folk fortsette å være hyggelige og hjelpsomme.

– Vi vil jo ikke sitte her, men jeg velger heller å sitte her og nedverdiger meg selv enn å drive kriminalitet, forteller Ruben

Blir kjent med uteliggerne

På TV 2 har dokumentarserien «Petter Uteligger» gjort stor suksess. I seks episoder følger vi familiemannen og ekspeditøren, Petter Nyquist (35), som frivillig velger å dra fra familien for å bo 52 dager på gata sammen med narkomane, hjemløse og uteliggere. 

–  Petter kom til oss med en idé han hadde for en dokumentarserie. Han fortalte meg hvordan han på en tur til Las Vegas hadde endt opp under jorden sammen med uteliggerne og om den store kontrasten han så mellom de rike lykkejegerne i kasinoene og de fattige på gata, forteller Produsent i Teddy TV, Vidar Nordli-Mathisen.

Stor seer suksess

«Petter uteligger» er blitt en kjempesuksess på TV. Ifølge TV2.no  har hele 759 000 seere fulgt Petter Nyquist. Nordli-Mathisen forteller at de har fått enorme tilbakemeldinger fra publikum, som ikke ligner på noe de har sett tidligere.

Teddy TV har fått en menge henvendelser fra publikum som har fulgt med på serien. Tilbakemeldingene har vært utelukkende posetive. Også eksnarkomane og folk med narkomane i familen har sendt mail og ringt inn til produksjonselskapet.

Uteligger RubenUteligger Ruben: Tigger heller enn å bli kriminell. Foto: Lene S. Neverdal

Ikke bare positiv oppmerksomhet

Dessverre forteller uteliggeren Ruben at alt er ikke bare positivt etter «Petter uteligger.»

Ruben forteller at i julen følte han seg som en utstillingsdukke fordi mange skulle stoppe opp for å ta bilder med han.

Mange hadde vært snille mot han å gitt han gaver og mat til jul, men dessverre har det vært det mange som stoppet for å ta selfier med han, uten å spørre om det avr greit for Ruben.

– Det gjør det bare verre for meg. Det er mange av oss på gata som sliter med angst, sier han.

Erlik merker folkets økende positivitet

Ansvarlig redaktør i =Oslo: Lars Aarønæs Lars Aarønæs: jobber med neste utgave av gatemagasinet =Oslo. Foto: Carina I. HunshamarI toppetasjen i Skippergata 14 sitter ansvarlig redaktør i =Oslo, Lars Aarønæs og jobber med neste utgave av gatemagasinet. Flotte illustrasjoner lyser opp på Mac skjermen.

– Vi har fått mange tilbakemeldinger etter dokumentarserien, både til selgere som var med i serien og på Facebooksidene til =Oslo, forteller Aarønæs.

– Januar pleier å være en stille måned for oss, men i år har vi solgt bra med magasiner. Får håpe det holder seg slik, smiler Aarønæs

Budstikka meldete tirsdag 19. januar at det blir mer “Petter uteligger” på TV 2. I påsken skal det sendes en spesialepisode som tar seeren med for å se hvordan Petter og vennene hans har det i dag.

Emneord: