Filmfestival for menneskerettigheter

Tirsdag denne uken startet Human Rights Human Wrongs-festivalen Oslo.
Onsdag, 17 februar, 2016 - 11:35


Festivalen har som mål å skape forum for diskusjon rundt menneskerettigheter og brudd på disse, ved hjelp av filmvisninger og seminarer.

Om festivalen

Festivalarrangør Ketil Magnussen forteller at dokumentar er et informasjonsmedium som har muligheten til å engasjere, samtidig som det kan gi bedre forståelse av en hendelse. Den har mulighet til å gi et bredere perspektiv og utfordre til diskusjon. Han håper at festivalen kan få fram meningsutveksling gjennom seminarene og filmvisningen.

Utvelgelsen av filmene har foregått i samarbeid med flere menneskerettighetsorganisasjoner, og man har vektlagt aktualitet, særegenhet og fortellerevne.

- Vi har reist rundt på en del filmfestivaler for å plukke ut derfra. Til slutt har vi sett på redaksjonell kvalitet og har prøvd å få med hendelser som har hatt lite medieoppmerksomhet sier han.

Mobilfilmens makt

Kick-off-seminaret med Sam Gregory fra Witness tok for seg hvilken mulighet mobilfilmen har til å avdekke menneskrettighetsbrudd i et samfunn hvor vi deler alt av materiale. Han snakket om hvilke etiske vurderinger man må ta før man legger ut en film, og hvordan mottakere skal velge ut og prøve å forstå hva som er sant og hva som er usant.

Witness er en organisasjon som jobber internasjonalt for å trene og informere aktivister og borgere om hvordan de etisk og effektiv kan avdekke menneskerettighetsbrudd på en trygg måte.

Hva slags utfordringer kan man møte på når man filmer brudd på menneskerettigheter?

- Det hender det er lovebestemmelser som man må ta hensyn til, men i de fleste tilfeller er det de etiske spørsmålene man må vurdere. Du kan filme noen hvor som helst, når som helst, og i det øyeblikket du deler filmen kan den kopieres og lenkes til. Man må være klar over at man kan sette andre i fare ved å dele filmen på nett, forteller Sam Gregory.

Emneord: