Jon (85) faller ikke for nigeriatrikset

Jon Trana har vært på svindelkurs etter å selv ha blitt frastjålet lommeboken. Men merkelige eposter lar han seg ikke lure av.
Tirsdag, 23 februar, 2016 - 11:51


Flere eldre opplever svindel. En av dem er Jon Trana, som ble frastjålet lommebok i Oslo. Flere har også forsøkt å svindle han gjennom falske e-poster, såkalte nigeriabrev.

– Men jeg bare sletter e-postene med en gang, humrer han.

Lykketreff gir kunnskap

Sist torsdag ble det arrangert et såkalt svindelkurs etter delt initiativ mellom Manglerud menighet og politiet. Espen Andreas Hasle, sokneprest og en av initiativtagerne, forteller at menigheten arrangerer treff for eldre annenhver torsdag. Arrangementet har tilnavnet «Lykketreffet», og er et tilbud for eldre og pensjonister med ulike temaer hver gang.

– Det er et populært arrangement med 60 til 70 deltagende hver gang, sier Hasle.

Forebyggende

Stasjonssjef ved Manglerud politistasjon, Janne Stømner, sier behovet for denne type informasjon til eldre absolutt er til stede. Stasjonssjefen er bekymret for det høye antallet bedragerier, men tror forebyggende arbeid hos eldre er nyttig. Hun sier «svindelkurset» ikke er ledd av noen kampanje, men at det er gledelig å bli invitert til å holde foredrag om temaet. Stømner understreker at det verste som kan skje er om eldre føler seg utrygge i egen bopel.

Den aktive 85-åringen Jon Trana, mener man må stole på hverandre, men at man må ta visse forhåndsregler, i hvert fall når man blir eldre:

– Man må akseptere at man får noe nedsatt reaksjonsevne. Dessuten har jeg både trygghetsalarm og sunn fornuft. Ser jeg noe mistenkelig, eller det ringer på og jeg fatter mistanke, så ringer jeg politiet.

Hjemme hos Trana

Jon fikk mye ut av kurset. Her forteller han litt om hva han har opplevd selv.

Emneord: