Lærer norsk på mobilen

Ali Saaed (21) vil gjerne bli i Norge, og gjør alt han kan for å lære seg norsk.
Torsdag, 18 februar, 2016 - 12:31


Teisen transittmotakk har i oppdrag å gi opphold, og ikke undervisning til beboerne, men beboerne på mottaket får likevel tilbud om norsk og engelskundervisning fra forskjellige frivillige.

– Hvis de ansatte har tid, hjelper de barna med lekser, ellers er det frivillige som gir språkundervisning 3-4 ganger i uka. Beboere på mottaket har også vært med på å gi undervisning, uttaler daglig leder for motakket, Eirik Sandstø.

Tar nettet i bruk

Syriske Ali Saeed har tatt ansvar for egen læring, og bruker nettsiden Bok 2 for å lære seg norsk. Han deltar også på norskundervisningen iblant, men han sier at han lærer aller best på nettet og av muntlig dialog.

– Jeg liker ikke å stitte stille, jeg liker å gå rundt å snakke med de som jobber her. Jeg snakker masse med de som jobber i kantina, fordi jeg pleier å hjelpe til med å vaske etter måltidene, smiler Ali.

Ali har vært i Norge i fire måneder, men begynte å lære seg norsk for bare én måned siden. På denne tiden har han lært mye (se video).

 

Må lære selv

En annen beboer på transittmottaket, som også heter Ali, men kommer fra Afghanistan, lærer seg også norsk på egenhånd. I motsetning til majoriteten på mottaket som snakker arabisk, snakker han og familien Farsi og kan derfor ikke delt på fellesundervisningene.

– Jeg skulle ønske jeg hadde en lærer, men nå har jeg fått en PC som jeg bruker hver dag til å lære meg norsk. Jeg pleier å gå til resepsjonen og spørre om noen ord. Heldigvis kan jeg engelsk, det hjelper, sier Ali.

Vil studere i Norge

Ali var mattelærer i Afghanistan, men han og familien måtte flykte fordi de tilhører en undertrykket  folkegruppe som blir forfulgt av Taliban.

Nå håper han å få bli i Norge, slik at han kan jobbe som lærer her.

–  Men først må jeg lære meg norsk flytende. Og så håper jeg å gå få på universitet, sier han bestemt.

 

 

Emneord: