– Prostitusjon var hennes valg

En mann i 40-årene møtte mandag i Oslo tingrett tiltalt for menneskehandel av en kvinne i 20-årene.
Tirsdag, 23 februar, 2016 - 08:09


Mannen er tiltalt for ha tvunget kvinnen til å prostituere seg. I tillegg er han tiltalt for å ha skadet henne ved slag i ansiktet og kveling. Fra slutten av 2012 frem til starten av 2015 skal han ha utnyttet henne i form av prostitusjon. Han er tiltalt for å ha misbrukt henne gjennom bruk av vold og trusler, og for å ha utnyttet hennes sårbare situasjon.

Et kjærlighetsforhold

Mannen og kvinnen har vært i et kjærlighetsforhold og flyttet sammen til Norge. Begge er av albansk opprinnelse. Ifølge kvinnen flyttet de til Norge fordi tiltalte ønsket det. Fornærmede hadde ikke tilknytning til Norge, ingen penger og snakket ikke norsk.

Forsvarer i saken bekrefter at det er snakk om anmeldelse av vold, trusler, misbruk og/eller utnyttelse av en sårbar situasjon.

– Den tiltalte mener han var i et kjærlighetsforhold med kvinnen, og at prostitusjon var hennes valg, sier forsvareren.

Han sier videre at tiltalte nekter straffskyld.

Slått med kjepp eller jernstang

Ifølge tiltalen fra påtalemyndighetene skal mannen ha krevd at kvinnen skulle prostituere seg og gi det hun tjente til ham. Det skal være han som blant annet bestemte hva prisene på de seksuelle tjenestene skulle være. Den tiltalte skal ha truet og utsatt kvinnen for vold flere ganger. Ved en anledning skal han ha slått henne med en kjepp eller jernstang over lårene.

– Ved bruk av hund har politiet funnet blodsøl i leiligheten, som rettsmedisinsk har påvist at er fornærmedes blod, sier aktor.

Politiet skal ha ransaket leiligheten samme dag som pågripelsen fant sted.

Overføringer av store beløp

Da bevisene ble fremlagt i tingretten refererte aktor også til valutaregisteret, der det er funnet bevis på overføringer av store beløp. Hvem som har tatt imot pengene for prostitusjonsvirksomheten er ennå usikkert.

Albansk politi er også involvert i saken. Med mistanke om at pengene for virksomheten kan ha gått til en leiegård i Albania som tiltalte er deleier av.

Rekordøkning

Ifølge en artikkel fra Aftenposten i 2015 skal anmeldelser av menneskehandel ha hatt en rekordøkning med 324 registrerte ofre i 2014.

Saken går over en uke, men det kan ta flere uker før dommen faller. Strafferammen er nå på opp til fem år for menneskehandel.

Emneord: