Selvmedisinerte seg med hasj

– Tullete å tenke at det var løsningen.
Mandag, 22 februar, 2016 - 12:02


En mann på 39 er tiltalt for besittelse av store mengder hasj og kjøring under påvirkning. Mannen har innrømmet besittelse av 146 gram hasj, men er uenig i at han har kjørt i ruspåvirket tilstand.

Alene i retten

RettssalRettssaken er slutt. Foto: Jørgen TrollebøEn lang utmagret kropp med svært lite muskler reiser seg. Holdningen er kroket og han sliter med å gjøre seg rakrygget. Den tiltalte forklarer at det er helt logisk at han ikke klarte å stå stille på et ben, fordi han er 196 høy, underærnert, er sjeløyd og har et dårlig kne. Han påpeker også at virkestoffene i hasj ligger veldig lenge i kroppen.

Mannen ble av politiet vurdert som beruset fordi han ikke klarte å gjennomføre en balansetest i rutinekontrollen.

Aktor har bedt om 45 dager fengsel, 15 000 kroner i bot og inndragelse av førerkortet i ett år. Mannens advokat ønsker å redusere fengselsstraffen til 35-40 dager. Hun ber også om mildest mulig straff på boten fordi tiltalte sliter økonomisk. Det er ingen venner eller familie av tiltalte til stede i rettssalen. Dommeren hever retten etter advokatens siste uttalelser og forteller at dommen vil legges fram om en uke.

Selvdiagnostisert

Etter siste dag i retten, ønsker mannen å fortelle mer om sin opplevelse av hendelsen.

– Hvordan var møtet med politiet?

– Jeg ble stoppet i rutinekontroll mellom Skøyen og Lysaker. Det er kanskje syvende gangen jeg blir stoppet der. De fant to klosser med til sammen 146 gram hasj som politibetjenten gikk til en av sine kollegaer og viste fram. Det virket for meg som om han skrøt litt og var stolt over å ha gjort et slikt beslag. Jeg syns han virket uerfaren og opptrådde deretter, sier han.

– Hva skulle du bruke hasjen til?

Han tar seg litt tid til å tenke. En stillhet senker seg over bordet.

– Jeg skulle bruke den som behandling. Jeg er manisk depressiv, og sliter med triste tanker som går i en slags selvdestruktiv ond spiral. For meg så har dette vært løsningen på det problemet fram til i dag. Men har kanskje vært litt tullete å tenke at løsningen ligger i hasj.

Tiltalte har aldri gått til psykolog for å få diagnose.

– Jeg har selvdiagnostisert meg, men gikk til fastlegen min engang og han sendte meg videre til et rusavhengighetssenter og ikke til psykolog.

Stemmen hans er rolig, dyp, men tydelig. Han mumler ikke, han nøler ikke når han svarer og forteller videre at han er skeptisk til kjemikalier, særlig de man finner i legemidler som behandler psykiske lidelser.

Mistet jobben

– Var du enig i noe av det påtalemyndighetene la frem?

– Jeg inrømmet jo besittelsen på stedet. Kan ikke bortforklare 146g hasj som ligger i bilen. Men jeg har aldri kjørt i ruspåvirket tilstand. Den nye verdien for beregning av beruselse er veldig firkanta, for virkestoffene i hasj kan jo ligge i blodet i nesten en måned. Kan man ikke kjøre bil på fire måneder etter at man har røyket da?

Han gestikulerer litt oppgitt med hendene og tegner en firkant på bordet med fingrene for å illustrere det han forteller.

– Hvordan er det med jobb?

– Jeg fyller en 40 prosent stilling som it-support, hadde jo en annen jobb også før jeg ble tatt og førerkortet inndratt. Kunne ikke gjøre den jobben uten lappen så den mista jeg.

Han tenker litt over spørsmålet. Det blir stille, han ser seg litt om, venter litt, før han forteller videre.

– Har jo en liten drøm om å drive med birøkting, og hadde kjøpt meg to kuber, men uten lappen ble det vanskelig å følge opp. Håper at jeg kan få starta opp igjen det i løpet av året og kanskje bygge meg litt opp der. Tenker å få meg en annen jobb også, men må vente til jeg vet mer om hvor og når jeg skal sone, hvis jeg må det.

 

Emneord: