Ungdommen vil bli advokater

De siste to årene har rettsvitenskapstudiet (jus) ved Universitetet i Oslo hatt flest søkere.
Torsdag, 18 februar, 2016 - 15:12


Knoppene på trærne spretter ut, sola begynner å varme, fuglene kvitrer blidt om morgenen, og elevene i tredjeklasse på videregående river seg i håret i fortvilelse. Snart er våren her, og til 15. april skal alle 18- og 19-åringer ha planene for resten av livet klare.

Prestisjefullt å studere jus

Statistikk fra Samordna Opptak viser at 2029 søkere hadde Rettsvitenskap (jus) på Universitet i Oslo på førsteplass på sin søknad til høyere utdanning i 2015. Også i 2014 toppet studiet listen over flest søkere. Jusstudent Madiha Kallil tror studiets popularitet skyldes at ungdom ønsker å lære om samfunnsfaglige problemer og hvilke rettigheter de har.

– Det er ikke til å legge skjul på at det er litt prestisje å studere jus. Det er en tankegang som har gått i flere generasjoner, og det tror jeg er med på å påvirke studievalget til mange, sier Kallil.

I tillegg tror hun at studiet drar søkere fordi jobbmulighetene er mange.

– Det er nok mange som søker trygghet, og det sies jo at om du studerer jus, så er du sikret jobb når du er ferdig, fortsetter hun.

Inspirert av tv-serier

På alle tv-kanaler ruller programmer om rike og vellykkede advokater med et tilsynelatende spennende og interessant liv. Madihah Kallil sier at også disse tv-programmene, som for eksempel den amerikanske serien Suits, kan være med på utviklingen:

– Suits er veldig populært, spesielt blant ungdommer. Hovedpersonen Harvey Specter er helt genial: han har holdningen og attituden, og han er advokat. Det tror jeg er med på å påvirke at flere søker jusutdanningen.

Ikke alt er like populært

Selv om noen få utdanninger har over 2000 søkere hvert år, er det langt i fra alle studiene som er like populære. I Samordna Opptak sine tall finnes det en lang liste over studier som har under 20 søkere, og noen helt ned i null.

Vi spurte ni elever på Utdanningsmessen i Oslo Spektrum om hvilke studier de tenkte å søke til høsten:

 

Emneord: