Vil ikke ha fengsel i Oslo sentrum

Lokalpolitikerne vil ha hele Oslo Fengsel vekk fra Grønland.
Onsdag, 17 februar, 2016 - 12:20


– Dette området er altfor verdifullt for et fengsel, og i alle fall altfor verdifullt for et halvt fengsel når avdeling A stenges, sier Line Oma (Ap), leder i bydelsutvalget i Gamle Oslo, til NRK.

Hun mener området heller bør brukes til andre ting, som skole, barnehage eller øvingslokale.

Legger ned halve fengselet

Stortinget vedtok i statsbudsjettet å bygge nye fengselsplasser på Ullersmo og Indre Østfold. Dette for å kunne stenge Oslo Fengsel avdeling A («Botsen» på folkemunne), som er rammet av svært kostbare sopp- og råteskader.

Bydelsutvalget ønsker å skape nye muligheter i området, og mener at også avdeling B bør stenges.

Ingen beslutning foreløpig

Det er ikke første gang det dukker opp lokale krav om å legge ned Oslo Fengsel. Forslaget blir nå vurdert i en utredning av fengselskapasiteten på Østlandet, som for tiden er til behandling i Justisdepartementet.

Hittil er det ikke tatt noen beslutning, og statssekretær Vidar Brein-Karlsen sier departementet ikke vil bestemme seg før alle konsekvensutredninger er avsluttet.


Det er behov for å ha kapasitet særlig til varetekt nært politihuset og domstol. Jeg ser samtidig at det er noen ikke synes det er greit å ha et fengsel midt i sentrum, forteller Brein-Karlsen i følge NRK.

15 fotballbaner

Dersom Oslo Fengsel fjernes fra Grønland, vil det frigjøre et område på om lag 100 mål. Det tilsvarer nesten 15 fotballbaner.

– Det er et stort og fint område, men i dag er det dessverre stengt for
bydelens befolkning. Det har vi lyst til å gjøre noe med. Jeg er gjerne
den første til å ta med en slegge for å rive ned murene her, sier
lederen i bydelsutvalget til NRK.

Emneord: