Likegyldighet hindrer forsoning

Doktor Izzeldin Abuelaish mistet tre døtre og en niese i konflikten mellom Israel og Palestina i 2009. Likevel er budskapet hans klart: Han ønsker fred og forsoning.
Mandag, 23 mai, 2011 - 12:20


I forbindelse med Oslo Freedom Forum er doktor Izzeldin Abuelaish i Norge. I sitt foredrag forteller han om tragedien han opplevde for to år siden, da et israelsk angrep i hjembyen Gaza drepte tre av hans døtre og én niese, og hvordan det fikk ham til å jobbe for forsoning.

 

Bort med likegyldigheten

Abuelaish grunnla stiftelsen Daughters For Life. Gjennom denne stilftelsen kan unge kvinner få stipend  til blant annet studier innen medisin, juss, administrasjon og journalistikk. Det var disse yrkene døtrene og niesen hans drømte om.

– Før man kan forsones, må konflikten løses, sier Abuelaish

– For å kunne løse konflikten må vi kvitte oss med vårt ego, vår frykt, vår likegyldighet og vår arroganse. Vi må innse at vi alle er mennesker, og vi må dele.

 

Abuelaish mener at palestinerne fortjener full frihet. Se intervjuet her.

 

Menneskefargen

Som lege jobber han med å redde liv, og for ham er likeverd viktig.

– Jeg er velsignet med å få arbeide med menneskelivet. Innen medisin finnes det bare én farge, og det er menneskefargen, forteller Abuelaish.

Et budskap som er viktig for ham, er at menneskerettigheter ikke er noe man må jobbe for å oppnå - det er noe alle er født med. Likevel opplever han at mennesker frarøver hverandre disse rettighetene.

– Jeg håper ledere, aktivister og andre kan lære av oss doktorer, og se på alle mennesker som likeverdige.

 

Mediene blir offer

Abuelaish mener at palestinske medier ikke får gjort jobben sin i dagens Palestina, og sammenlikner journalistikken med legeyrket. Han mener at journalistikken potensielt kan gjøre en forskjell, på samme måte som medisin kan det, men at mediene blir hindret i dette. De får ikke være ærlige og gå i dybden slik de skal.

Les mer:
Risikerer fengsel for kritikk

– Mediene burde kjempe for rettferdighet i stedet for bare å rapportere. Deres jobb er å være stemmen til de stemmeløse. De gjør ikke det de skal gjøre, sier Abuelaish, som mener at mediene blir offer i konfliktherjede land.

Han har likevel tro på at palestinerne vil kunne få oppleve pressefrihet i framtiden.

– Når palestinerne får full frihet, vil pressefrihet følge med, sier han.