Journalist med livet som innsats

I fjor ble det rapportert 206 brudd på pressefriheten i det palestinske området. Å være journalist anses som et av de farligste yrkene.
Mandag, 14 mai, 2012 - 11:24

Ifølge Palestinian Center for Development & Media Freedoms (MADA) var det tolv færre brudd på pressefriheten i 2011 enn det var i 2010. Til gjengjeld var bruddene av mer alvorlig karakter.

Journalist drept

I MADAs rapport omtales drapet på den italienske journalisten Vittorio Arrigoni som det mest alvorlige bruddet på pressefriheten i Palestina i 2011. Arrigoni arbeidet for den pro-palestinske organisasjonen International Solidarity Movement på Gazastripen, og hadde fått palestinsk statsborgerskap for sitt arbeid med å rapportere om forholdene i  Gaza. Han ble skutt av en bevæpnet gruppe på Gazastripen.

Mange hindringer

Nidal Rafa har vokst opp i Palestina, og jobber nå som frilansjournalist i Jerusalem. Hun sier det er mange hindringer som gjør arbeidet vanskelig.

– Palestinske journalister kan ikke bevege seg fritt fra et område til et annet, og dette påvirker arbeidet deres i stor grad, forteller Rafa.

– Hvis man dekker konflikten mellom Palestina og Israel er man svært utsatt, og journalister har blitt drept.

Får ikke fortalt de historiene de ønsker

Rafa forteller at journalister ikke er trygge, selv om de skriver “presse” på klærne sine og viser pressekort.

– Journalister er ikke immune mot angrep. Det oppstår alltid krangler med israelske soldater når man skal krysse sjekkposter, og en gang sa de til meg at “ditt kamera er min fiende”. De vil ikke at vi skal rapportere hva som skjer, forteller Rafa.

– Vi får ikke fortalt de historiene vi ønsker, og dette er en stor trussel mot pressefriheten, mener hun.

Ingen forbedring uten forsoning

Mousa Rimawi er leder i MADA, og mener at både israelske og palestinske styrker bidrar til den nåværende vanskelige situasjonen for pressefriheten.

Uten en slutt på okkupasjonen og en anerkjennelse av den palestinske forsoningsprosessen, vil man ikke se noen særlig forbedring av pressefrihetens kår, tror han.

Flere brudd fra palestinsk side

For første gang er det registrert flere palestinske enn israelske brudd på pressefriheten, kommer det fram i rapporten fra MADA.

Palestinske sikkerhetsstyrker på Gazastripen og Vestbredden sto bak 106 av bruddene i fjor, mens israelske styrker var ansvarlige for 100. Alikevel mener Mousa Riwawi at de israelske bruddene var av mer alvorlig karakter enn de palestinske, da journalister ble utsatt for tåregass, gummikuler og sjokkgranater.

Ser på kameraet som et våpen

Wadei Awawdy er palestinsk, men jobber som korrespondent for Al Jazeera i Israel.

– Det er veldig farlig å være journalist i de okkuperte områdene, spesielt i kriseperiodene. Jeg kjenner til et antall kollegaer som har blitt drept, skadet eller arrestert, sier Awawdy.

Wadei Awawdy ville ikke anbefalt barna sine, kona eller søsteren sin å bli journalister. Foto: Markus Weisser.

Han sier også at soldatene ser på kameraet som et våpen.

– Via kameraet kan vi vise verden de israelske forbrytelsene mot palestinske sivile, forteller han.

– Jeg ville ikke anbefalt barna mine, søsteren min eller kona mi å bli journalist, fordi det er så farlig, sier Awawdy.

Rollemodeller

Nidal Rafa forteller at en kollega ble arrestert av palestinske myndigheter tidligere i år, etter å ha skrevet en avslørende artikkel om konflikten mellom Israel og Palestina.

– Dette burde ikke skjedd. Hvis de var misfornøyde med at artikkelen ble skrevet, kunne de saksøkt ham, men det er feil å bli kastet i fengsel på den måten, sier hun.

Hun tror likevel ikke at hendelser som dette skremmer vordende journalister.

– Jeg tror at når man bestemmer seg for å bli journalist, vet man at man kommer til å være et mål. Man må være klar for å ta utfordringen. Hvis man spør barn i Palestina hva de ønsker å bli når de blir voksne, svarer mange journalist. Journalister har blitt rollemodeller, sier Rafa.