Gatemusikanten

På en god dag kan han tjene mellom tre og fire tusen kroner. Nå sparer Javier Manik (40) til å opptre for de fattige i slummen i Sør-Amerika.
Fredag, 8 november, 2013 - 14:11


Det er en av høstens siste soldager, og som alltid yrer det av folk på Karl Johan. Langs et butikkhjørne sitter en mann og spiller. Han ser ut som musikken han spiller. Rastafletter og geiteskjegg, med en brunrød Les Paul-gitar i fanget. Mannen bak gitaren heter Javier Manik. Han er ikke som alle andre gatemusikanter.

- Da jeg startet å spille musikk, ble jeg så kjent i hjemlandet mitt at jeg forlot det. Jeg ville mye heller spille i gatene. Jeg føler at det er mer ekte og ærlig. På gaten kan folk se meg rett inn i øynene og takke meg for musikken min, sier førtiåringen.

Varierte inntekter
Javier skriver, skaper og tar opp låter på fritiden. Låtene brenner han på plater, som han tar med seg til Karl Johan. Han forteller at livet som gatemusikant byr på varierte inntekter.

– På Karl Johan har ikke platen min noen pris, fordi det er ulovlig å selge. Jeg sier til de som vil ha den at hvis du ikke har penger – kan du ta den. Hvis du vil donere – kan du gjøre det. Folk gir meg noen ganger 50 kroner og andre ganger 500 kroner, sier Javier.

Musikanten sier at de aller beste dagene er i helgene. På en god lørdag kan han tjene mellom tre og firetusen kroner på musikken sin.

- Jeg tjener mye, men jeg jobber også mye. Jeg forsøker å gi min beste energi til alle som passerer meg, noe som naturligvis er krevende i lengden, forteller Javier.

GATEPLANJavier Manik synes det er bedre å spille musikken på gaten. – På gaten kan folk se meg rett inn i øynene og takke meg for musikken min, sier han. FOTO: Cicilie S. Andersen.Gatekonsert for fattige
Reisevante Javier har kontakter over hele Europa. Nå bor han hos noen venner i Oslo og jobber bare med gatemusikken. Målet er å spare opp nok penger til å reise til Sør-Amerika for å spille musikk for de fattige menneskene i slummen.

- Planen er å ta med meg en annen musikant til fattige land som Paraguay, Peru og Bolivia, for å spille i slummen der. Folkene der ser så sjeldent musikere spille, fordi de færreste har råd til konsertbilletter, forteller han og fortsetter:

-  Gatemusikk er magi. Det er vakkert. Alle fortjener å høre musikk i bybildet.
 

Hør radioreportasjen om Javier Manik her:

Gatemusikanten Javier Manik by Adrian Nyhammer Olsen 1

Emneord: