Tenkisk Museum utfordrer våre holdninger

De fleste forbinder kanskje ikke islam med teknologi, men det vil utstillingen Sultans of Science endre på
Fredag, 29 november, 2013 - 11:16


I andreetasje på Teknisk Museum står kopier av gamle muslimske mesterverk. Her kan du lukte på krydder fra østen, lage ditt eget mosaikkbilde, og teste gamle oppfinnelser. Prosjektleder Vidar Enebakk mener utstillingen utfordrer nordmenns fordommer om islamsk kultur.

 

- Det vi lærer om islam er stort sett om religion. Denne utstillingen viser at det innenfor islamsk kultur har foregått en utvikling av vitenskap, teknologi og medisin. Denne utviklingen foregikk over en lang periode som kalles gullalderen, fra år 750 til 1250.

Teknisk museum har registrert ulike reaksjoner fra publikum, også fra muslimer selv.

- En del sterke opplevelser har vi fått fra norske mulismer. De mener utstillingen er et vannskille, og opplever for første gang å få positiv omtale. Andre norske muslimer føler sorg over hvordan det har gått så galt, sier Enebakk.

Største vitensenterutstillingen i landet

 

Sultans of Science blir daglig besøkt av skoleklasser, men faller også i smak hos den eldre garde. Harald og Elisabeth Hille var blant de besøkende, og lot seg imponere over oppfinnerkunsten.

-Jeg syntes utstillingen er fantastisk, utroper Elisabeth Hille.

Mannen følger opp med at de ikke var klar over at muslimene hadde slik kunnskap på denne tiden, og at mange tror alt er laget i vesten.

Vandreutstillingen handler blant annet om matematikk, medisin, og astronomi, og kanskje noe overraskende, flyvning.

-Det vi ser her i taket er en fyr som svever i en hanglider. Han skal ha levd i Spania, Cordoba, på 800-900 tallet. I følge kildene skal han ha forsøkt å klatre opp i et tårn, og kaste seg ut. Han gikk rett i bakken, det skal sies, sier prosjektlederen.

For de som vil besøke utstillingen, er den åpen til 30. desember.

 

 

 

Emneord: