Ap vil ha billigere månedskort

Arbeiderpartiet foreslår å innføre månedskort til 200 kroner for ungdom under 20 år. Venstre vil heller bruke pengene på å utvide tilbudet i kollektivtrafikken.
Mandag, 27 oktober, 2014 - 12:58


– Vi vil at barn og unge skal betale maksimalt 200 kroner for å kjøre med trikk og T-bane i Oslo. Det handler om å skape gode vaner tidlig. Trange veier, svevestøv og klimautfordringer skaper problemer og da må vi ty til drastiske tiltak, sier bystyrepolitiker Per Anders Langerød (Ap).

ruter 04.jpgFremmer forslag: Per Anders Langerød (Ap)I dag betaler ungdom under 20 år 325 kroner for månedskort. Studenter betaler 390 kroner. Rosa Engebretsen Bye studerer ved Høgskolen i Oslo. Hun skulle gjerne sett at forslaget også omfattet studenter.

– Jeg synes at prisene på kollektivtrafikk er for høye i forhold til tilbudet. Det er synd hvis Arbeiderpartiet velger å prioritere bort den gruppa som har dårligst råd, nemlig studenter, sier Bye.
 

Vil ha eiendomsskatt

Tord Øverland, leder av studentparlamentet på Høgskolen i Oslo og Akershus, skulle ønske at Arbeiderpartiet siktet enda høyere.

– Forslaget er bra fordi det motiverer flere til å reise kollektivt. Samtidig mener vi at det burde gjelde for studenter også. De bør innføre en generelt lavere pris som også kommer studentene til gode, sier han.

Per Anders Langerød utelukker ikke at tilbudet kan bli utvidet. 

– Vi er nødt til å begynne et sted. Samtidig må vi være realistiske når det gjelder kommunens økonomi. Dersom dette forslaget bidrar til å få flere til å reise kollektivt, må vi vurdere å utvide tilbudet, mener han.

Ruter har regnet seg fram til at prisreduksjonen vil koste cirka 134 millioner kroner. Langerød har en plan for hvordan Arbeiderpartiet skal betale for de billige månedskortene.

– Jeg mener at Arbeiderpartiet bør gå til valg på å innføre en begrenset eiendomsskatt i Oslo. Noe av midlene vi får inn herfra kan brukes til å redusere prisene på kollektivtrafikk, forklarer han.

 

Vil heller utvide

Det borgerlige byrådet i Oslo består av Høyre, Venstre og KrF. Byråd for miljø- og samferdsel, Guri Melby (V), mener at billettprisene er lave nok.

– Vi har prioritert å ha lave priser på månedskort for ungdom. Sammenlignet med andre europeiske byer, så ligger vårt prisnivå lavt. Jeg tror ikke at pris er en hindring for de reisende, sier hun.

Melby vil heller bruke pengene på å utvide kollektivtilbudet.

– Det viktigste er å utvide tilbudet. Jeg tror at de reisende heller vil ha flere avganger enn å spare 100 kroner i måneden, sier Melby.

Per Anders Langerød er litt overrasket over at byrådet ikke støtter forslaget.

– Jeg hadde egentlig forventet mer av et miljøparti som Venstre, sier han.

Melby fnyser av kritikken.

– Vi bruker gjerne mer penger på kollektivtrafikk, men lavere priser står ikke øverst på min liste. Jeg til gode å se at Ap bruker mer penger på kollektivtransport enn oss, avslutter hun.

Emneord: