NSB øker overskuddet – og forsinkelsene

NSB tjente 400 millioner kroner mer de åtte første månedene i år, enn tilsvarende periode i fjor. Samtidig har de samlede forsinkelsene økt med 25 prosent siden 2013, melder Aftenposten. Det frustrerer pendlerne.
Mandag, 27 oktober, 2014 - 12:55


Mandag kunne NSB-sjef Geir Isaksen presentere positive tall for NSB.

Togselskapet har økt inntektene fra 9,3 mrd. til 9,7 mrd sammenlignet med samme periode i fjor. Lengre tog og hyppigere avganger har gitt om lag 1,4 millioner flere togreiser enn på samme tid i fjor.

En ikke fullt så hyggelig lesning, er tallene for jernbanens punktlighet. SSB opplyser at NSB i fjor var rundt 10.565 timer forsinket, noe som betyr en økning på nesten 25 % fra 2012.

Frustrert pendler

Charlothe Kaasa Fjell tar toget til og fra jobben hver eneste dag, og er blant de mange togpassasjerene som rammes av forsinkelsene. Til slutt tok frustrasjonen overhånd, og hun bestemte seg for å skrive et innlegg på NSBs Facebook-sider.

– Jeg står jo på perrongen når jeg skal, men man vet jo aldri om toget kommer eller ikke. I forrige uke var toget forsinket ti ganger på fem dager, og det ble det bare for mange unnskyldninger på én gang. Det rant bare over rett og slett, forteller hun.

Hun mener at NSB må ta ansvaret for forsinkelsene.

– Vi kjøper jo en tjeneste av NSB, og når vi skal klage så må vi jo klage til NSB. Og da er det de som må ta på seg ansvaret.

Forstår kritikken

Til Aftenposten oppgir NSB infrastruktur som en av hovedårsakene til forsinkelsene. Kommunikasjonssjef i Jerbaneverket, Thor Erik Skarpen, stiller seg bak uttalelsene.

– Vi er helt enig med NSB i at infrastrukturen må bli bedre. Vi må bruke mer penger på å ta vare på det jernbanenettet vi har, ikke bare bruke penger på noe som er ferdig om ti år. Det gjør vi ikke godt nok, fordi det ikke bevilges penger nok, forklarer Skarpen, og legger til:

– Før var åtte av ti tog i rute, nå er ni av ti tog i rute. Det er det som har vært målet vårt, og faktisk er flere tog i rute enn det vi har som mål. Likevel har du disse dagene som folk husker så godt, hvor det blir store problemer for veldig mange mennesker på én gang.

Får trolig pengestøtte

Thor Erik Skarpen er klar på at det må bevilges mer midler til å restituere og forbedre jernbanenettet. Om regjeringen får gjennomslag for statsbudsjettet som ble lagt frem onsdag, kan han få det som han vil. I en video på regjeringen sine nettsider, uttaler samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen følgende:

 

Emneord: