Oslo tingrett mener at aldersgrenser ikke er ulovlig aldersdiskriminering. Foto: Mia Johanne Sivertsen

Nå kan utesteder i Oslo øke aldersgrensen

Debatten om utesteder kan øke aldersgrenser har lenge vært aktuell. Etter at saken ble tatt videre til retten, har nå Oslo tingrett kommet til en beslutning.
Tirsdag, 7 november, 2023 - 09:43

I fjor var utestedet Oslo Street Food nødt til å senke sin 23-årsgrense grunnet en anklage for aldersdiskriminering. Dette var etter at en 22-åring som ble avist i døren, klaget inn til Diskrimineringsnemda. 

En eier av to utesteder på Hamar tok saken videre til retten. Det resulterte i at han for to uker siden fikk medhold. Oslo tingrett mener at aldersgrenser ikke er ulovlig aldersdiskriminering, og dermed kan utesteder øke aldersgrensen selv om de ønsker det.

Aldersgrensen er nødvendig og ikke uforholdsmessig, står det i dommen. 

 

23-årsgrense på lørdager

Flere utesteder i Oslo ønsker nå å øke aldersgrensene etter avgjørelsen. En av dem er utestedet S4, som har innført 23-årsgrense på lørdager. 

Medeier av utestedet S4, Fridtjof Bade, skriver i en mail at dette er en mulighet som er positiv for alle parter.

– Vi har fått et eldre klientell på lørdager, men kjører fortsatt 20-årsgrense på fredager. På denne måten får folk i samme livssituasjon være med hverandre, skriver han videre. 

– Slik får derfor de mellom 20-23 år mulighetene til å komme til oss. På samme tid som de litt eldre kan møtes å være sammen. 


Lisa Juliebø (t.v.) og venninne Meri Alnæs håper ikke at flertallet av utestedene øker aldersgrensene. Foto: Mia Johanne Sivertsen

Lisa Juliebø og Meri Alnæs har nettopp fylt 20 år, og synes det er litt kjipt at utesteder nå kan heve aldersgrensene. 

– Det er selvfølgelig litt kjedelig, men så lenge ikke flertallet av utestedene gjør det og det fortsatt er steder for yngre, går det greit, forteller Juliebø 

– Jeg har nettopp blitt 20 år og sett frem til å dra ut på 20-årssteder, så det er litt kjipt. Men jeg er enig i at så lenge flertallet av utestedene beholder 20-årsgrensen, går det fint, følger Alnæs opp.

 

Kan skjønne hvorfor 

– Jeg kan skjønne litt hvorfor noen utesteder ønsker høyere aldersgrense. De taper kanskje litt penger på oss yngre, da vi ikke er den gruppen som bruker mest penger på byen. Men samtidig vil jo utestedene, miste en del kunder, sier Juliebø. 

Juliebø følger videre opp med at utestedene kanskje ønsker å unngå den type rølpestemningen som kan oppstå med yngre gjester. 

 

Ikke endelig

Selv om Oslo tingrett har tatt en avgjørelse, er det ikke helt sikkert at utestedene får lov til å øke aldersgrensen fast. 

Ifølge NRK går nå Diskrimineringsnemnda grundig gjennom dommen. De har muligheten til å anke. 

Ankefristen er satt til 20. november. 

 

Hva gjør utestedene? 

Nedenfor finnes noen av de mest populære utestedene i Oslo.

Her kan du sjekke hva de velger å gjøre.