Bytteboden på Manglerud

Her kan man levere brukte klær, men samtidig dra hjem igjen med "nye" og gratis plagg.
Torsdag, 2 november, 2023 - 11:41

Hver mandag fra kl. 18-20 og andre lørdag i måneden kl. 12-15 holder Bytteboden for klær åpent. Bytteboden arrangeres av Manglerud menighet og er et frivillig tiltak. Kari Bye-Anvik (52) er en av de frivillige som hjelper til i Bytteboden. 

– Man kan også levere inn klær uten å ta med seg noe hjem, og man kan komme og hente klær uten å ha med noe selv. Det er veldig åpent her. I tillegg er alt i Bytteboden gratis, og det er jo et kjempepluss, sier Bye-Anvik. 


Kari Bye-Anvik i Bytteboden. Foto: Maiela Baryar

Det finnes allerede tiltak for levering av brukt tøy, eksempelvis Fretex og Røde Kors, men ifølge Bye-Anvik kan Bytteboden på Manglerud bidra til noe mer koselig. 

– Det kan for eksempel være mer koselig å komme hit istedenfor å dumpe klærne i en Fretexboks, fordi det kan hende du finner noen gullkorn når du leverer noe her. Plutselig finner du noe du syns er fint eller noe du trenger. Da får du også mer forhold til brukte klær, og det er jo bra, sier Bye-Anvik.

Hvordan Bytteboden kom til

Bytteboden har vært oppe på Manglerud gård siden overgangen fra september, men før det eksisterte den på Manglerud frivilligsentral på Ryen i nesten 2 år. En annen frivillig på Bytteboden, Bjørn Harald Flobekk (68), forklarer hvordan det hele startet. 

– Det var organistene i Manglerud kirke som for noen år siden var interessert i at klær skulle brukes om igjen. De syntes det var trist at mange fine klær gikk i søpla. Derfor prøvde de å ha en byttedag en gang i halvåret i kirken, hvor folk kunne komme med klær og ta med klær hjem, forteller Flobekk.


Bjørn Harald Flobekk i Bytteboden. Foto: Maiela Baryar

Byttedag fungerte bra, og de ble flere som ville hjelpe til for å få til flere byttedager. Til tross for bra opplegg, var ikke kirken det mest optimale stedet å ha byttedager.

– Det var forholdsvis lite plass i kirken. Det var min kollega og jeg som spurte Manglerud frivilligsentral om de hadde lokaler som vi kunne ha byttebod i, sånn som her, sier Flobekk. 

Enkelt å komme seg til Bytteboden

Bytteboden er et fint tilbud på Manglerud. I tillegg har den nye plasseringen til Bytteboden gjort det enklere å få flere til å oppleve stedet.

– Det har vært godt besøk her. På dette stedet er det mye mer besøk enn det var tidligere. Bytteboden ligger mye mer sentralt nå. Det er lettere å komme med t-bane og Bytteboden ligger rett ved senteret, parkering og alt. Men hvor mange som kommer varierer jo selvfølgelig veldig fra dag til dag, forteller Kari Bye-Anvik.

– Anbefaler dere folk å ta turen innom?

– Jeg anbefaler det. Det er særlig fint for barnefamilier som har barn som må bytte klærne hvert år fordi de vokser fort. Da må de ha nye og større modeller og da kan de få klær her som er så god som ny, forteller Flobekk.


Inne i Bytteboden. Foto: Maiela Baryar

– Det kan være regntøy og vinterdresser som barn vokser fort ut av. Man har dette i kanskje et halvt år, også må man ha nye i større størrelser. Da er det jo veldig greit å bare komme innom Bytteboden med noen klær i en størrelse og hente noen som er litt større, forteller Bye-Anvik.

I Bytteboden har de mye fint barnetøy, med de tar også imot alt av klær, vesker og sko folk ikke vil ha lenger. Dette gjør Bytteboden til et flott tiltak hvor folk i alle aldre kan levere og få klær.

– Her er det rikelig fordelt med folk som kommer, sier Flobekk.

– Det er egentlig alle aldersgrupper som kommer, men vi kunne gjerne vært flere frivillige, så folk må bare ta kontakt med oss, tilegger Bye-Anvik.