Ullevaal-gresset rives opp

Det norske landslaget skal spille hjemmekamper på nederlandsk gress i tre år.
Torsdag, 12 november, 2009 - 11:46


Ikke alt er som det pleier på Ullevaal Stadion. Snøfnuggene i lufta innbyr ikke lenger til ballkunst. Motorlyd jaller mellom de 25.572 tilskuerplassene, traktorer kjører inn og ut av bortesupporterinngangen, og menn i kjeledress tusler rundt der cupfinalen ble avgjort for fem dager siden. Gressmatta er revet opp, og nå ligger kun en 8176 kvadratmeter stor flate med jord igjen.

Nederlandsk gress

Tirsdag startet arbeidet med å skifte ut gresset på Ullevaal Stadion til 2,5 millioner kroner. Gresset skiftes ut hvert fjerde år, og forhåpentligvis får nå den utskjelte gressmatta på landslagsarenaen et løft.

– Nå har vi høvla av det øverste laget med 4 cm gress. Deretter skal vi justere og jevne ut banen med sand, og neste torsdag legger vi et 3,5 cm lag med tykktorv, forklarer Mikael Waldner, som er leder for anleggsarbeidet på Ullevaal Stadion.

Gresset som nå legges er av en annen type enn tidligere. Før ble det sydd ned 20 millioner kunstgresstrå etter at gresset hadde blitt lagt for å gi bedre holdbarhet. Det er det slutt på nå.

– Nå legger vi 100 % naturgress. Gresset som brukes heter engrapp. Det er spesielt bra til fotballbaner, og brukes på store arenaer i hele Europa, forklarer Waldner.

Men når Drillos disipler entrer banen neste år, kan man ikke si at de entrer norsk gress.

– Gresset kommer fra Nederland, så Norge skal spille kampene på nederlansk gress, sier Waldner.

Hvert tredje år

Arbeidet med gressutskifting varer i rundt tre uker. Torsdag 24. november er det nye gresset på plass, og går alt som planlagt er det gresset igjen grønt dagen etter.

– Vi er litt styrt av været. Kommer det snø får vi nok problemer. Kulde og regn skal vi derimot klare. Det er jo varmekabler under gresset, sier Waldner.

Lars Bråthen står sammen Harry Christiansen. De to gressleggerne diskuterer gressleggersaker mens de ser på de andre som sliter med en ødelagt maskin som har stoppa omtrent på midtbanen.

– Når det ikke lenger er sydd plast i gresset kan man skjære opp områder som er slitt og erstatte det med nytt. Det blir en del enklere enn før, sier Bråthen.

– Ja, da. Alt kan ordnes så lenge det finnes penger, sier Christiansen.

– Jeg var her og høvla gress sist også. Det er fire år siden vi skifta gress her, men nå skal det visst bli hvert tredje, sier Bråthen.

At gresset skal skiftes oftere enn før kan administrende direktør ved Ullevaal Stadion, Jack Hemmestad, bekrefte.

– Vi planlegger å skifte ut gresset hvert tredje år, sier han.

Potetåker

Gresset på Ullevaal Stadion har vært slitt i år, og fått mye kritikk. Sør-Afrikas landslagstrener skyldte blant annet på gressmatta da laget hans tapte 1-0 mot Norge tidligere i høst, og Klanen-talsmann Espen Knutsen mener banen har vært en potetåker i hele år. Lars Olav Karlsen ble lidenskapelig Norgesupporter etter han var med i Tufte IL på TV Norge. Han synes det er bra gresset blir skifta.

– Det er kjempeflott, og jeg håper det fører til bedre kvalitet. Det blir også mindre slitasje uten Lyn.

Han mener været har vært problemet for Ullevaal-matta.

– Banen har vært for væravhengig. I år regna det i en uke før seriestart, og Lyns fem første tap var på grunn av dårlig gress. Det har vært et kjempeproblem, sier Karlsen.

Ullevaal-direktør Hemmestad forklarer hvorfor gresset blir slitt.

– Det avhenger av aktiviteten, vedlikehold og klimaforhold. Vi driver profesjonelt vedlikehold med vanning, gjødsling, lufting og alt det der, sier Hemmestad.

Allikevel har ikke banen holdt mål. Tre lag, Vålerenga, Lyn og landslaget, har spilt kamper på Ullevaal i år, og det har vært for mye.

Blåser i røykeforbud

Gutta fra Sport og grønt Anlegg AS står rundt den ødelagte maskina i midtbanesirkelen på nasjonalarenaen.

– Nå er det lunsj, sier en av dem.

De andre er enige. De tar en titt opp på de tomme tribunene, før de snur seg og tusler inn i bortegarderoben. Disse arbeiderne blåser i at norsk idrett skal være røykfri. For dem er det bare nok en dag på jobben.

Tags: