– Videodømming kan være bra

Men FIFA-dommer Tom Henning Øvrebø har ingen tro på at videodømming vil bli innført så lenge han selv er aktiv.
Mandag, 23 november, 2009 - 15:15


– Jeg er åpen for alle hjelpemidler som kan vurdere situasjoner og gjøre dem mer korrekte. Likevel er jeg skeptisk til hvordan det kan brukes. Hvis man finner et system som kan bevare fotballens sjel, kan det være bra, sier Tom Henning Øvrebø til Journalen.

Den høyprofilerte fotballdommeren ble kjent da han i flere vanskelige situasjoner valgte å la spillet gå videre i den famøse Champions Leage-kampen mellom Chelsea og Barcelona 6. mai i år. Tirsdag er han på nytt Champions League-oppdrag i Romania.
 

Øyeblikksidrett

Debatten om videodømming raser som aldri før etter at Thierry Henry jukset Frankrike til VM med å dempe ballen med hånda like foran det irske målet i onsdagens playoff-kamp. Henry la inn til William Gallas som i scoret kampens avgjørende mål i ekstraomgangene. Dommeren så ikke situasjonen og godkjente målet.

Henry sier selv han er skamfull over måten Frankrike vant VM-plassen på, og er lei seg på irenes vegne.

– Selvsagt ville omkamp vært mest rettferdig, men det ligger utenfor min kontroll, sier Barcelona-spissen i en uttalelse som er sendt til blant annet Sky Sports, i følge VG Nett.

Se klippet på TV 2 Sporten.

– Jeg mener fotball er en øyeblikksidrett, men det er klart at det er ikke er veldig sjarmerende hvis noen for eksempel taper millioner av kroner på en feil avgjørelse, sier Øvrebø, som ikke ønsker å kommentere playoff-kampen i Paris spesielt.

Han påpeker at kameraer neppe vil klare å fange opp alle situasjoner, og nevner fellingen av Tore André Flo som førte til straffespark i VM-kampen mot Brasil i 1998.

– Det var ingen av TV-kameraene som fanget det opp, sier Øvrebø.
 

Pågående debatt

Øvrebø understreker også at et videodømmingssystem må ha klare grenser for hvilke situasjoner som kan vurderes av andre enn dommerne på banen.

– Jeg er veldig positiv til teknologi som kan bestemme om ballen var inne eller ute, sier han.

Kun dager etter Henrys hands oppstod en liknende situasjon da Tottenham knuste Wigan 9-1 i Premier League sist søndag. Wigans eneste skåring kom etter en soleklar hands av den tidligere Brann-spilleren Paul Scharner. Østerrikerens nettkjenning ble ikke mer enn et fattig trøstemål for Wigan, men var en ny påminnelse om at dommerne ikke ser alt.

Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther mener skandalekampen vil hjelpe fram ”nødvendige regelendringer” som vil komme på sikt, selv om Irland neppe får omkamp.

Øvrebø tror ikke at videodømming vil bli innført med det første.

– Jeg blir ikke overrasket om det kommer en regelendring, men det vil nok ikke komme mens jeg er aktiv. Debatten om hvordan det skal brukes har pågått i ti år, og vil nok fortsette i ti år til.

Tags: