Vil skape gode mannlige rollemodeller

Moss fotballklubb valgte det lokale krisesenteret som hovedsponsor på fotballtrøya i år. De tapte noen sponsorpenger, men vant prisen.
Torsdag, 26 november, 2009 - 11:42


– Moss FK har denne sesongen vært et fremragende eksempel på hvordan menn kan støtte arbeidet mot vold mot kvinner, sier leder Ulf Rikter-Svendsen i Reform.

Han viser til at klubben gjennom sitt nære samarbeid med Moss krisesenter har involvert senterets beboere i en rekke ulike aktiviteter, og stilt opp med gratis reklameplass på drakter og utstyr.

Hvorfor Moss FK?

Reform – ressurssenter for menn lanserte onsdag en kampanje ved å dele ut Hvitt Bånd-prisen til Moss Fotballklubb, for deres arbeid mot vold mot kvinner.

Kampanjen er rettet mot  menn og gutters holdninger til vold mot kvinner.

– Moss FK har engasjert seg i arbeidet mot vold mot kvinner på en måte som sannsynligvis er unik i idretts-Norge. Vi håper dette kan inspirere flere menn til å vise at de tar avstand fra vold og trakassering overfor kvinner, sier Rikter-Svendsen.

Fotballspiller Fabien Vidlon synes det er fint å være en del av dette holdningsskapende arbeidet

– Det gir oss et spesielt ansvar, sier han sjarmerende videre, på fransk-norsk.

Hvitt Bånd til Norge

I 1989 skjøt og drepte en mann 14 kvinner på en høyskole i Montreal. I etterkant av tragedien ble Hvitt Bånd (White Ribbon) startet i Canada i 1991, og kampanjen finnes nå  i over 60 land.

Reform – ressurssenter for menn står bak den norske versjonen av Hvitt Bånd-kampanjen.

– Vi valgte oss krisesenteret i Moss som kampsponsor på første kampen i år. Det at de i tillegg ble hovedsponsor under draktnummeret  bak på ryggen av fotballdrakta, var synligere enn vi trodde, sier Hænes.

Han forteller at klubben ville tenke helt nytt. Det å velge krisesenteret i Moss som hovedsponsor, fremsto først som vanskelig, siden et krisesenter hverken har logo, adresse eller noen mulighet til å formidle bilder fra sine prosjekter.

Vi valgte likevel å gjøre det, siden arbeidet deres er så viktig . Vi har samarbeidet med dem på flere områder. Vi har gitt beboere på krisesenteret tilgang til å trene gratis på de forskjellige klubblagene, og gitt dem gratisbilletter til kampene våre. Vi har også gått med bøsser under kampene til inntekt for Krisesenteret, sier Ole Henæs videre.

På drakten til Moss FK står det nå Krisesenteret under tallet på ryggen. Det er blitt  lagt merke til av andre fotballklubber, som håver inn store summer på denne type reklameplass.

Telegram fra fotballpresidenten

En e-post fra en fraværende fotballpresident, Sondre Kåfjord, ble høytidelig lest opp under seansen:

– Jeg er stolt på vegne av Moss og norsk fotball. Vold mot kvinner og seksuell trakassering tar fotballen og hele samfunnet sterk avstand fra, og Moss sitt engasjement for krisesenteret i hjembyen er et eksempel til etterfølgelse. Jeg vil ønske Reform og andre organisasjoner lykke til videre med dette viktige arbeidet.

FN opplyste i disse dager at hver tredje kvinne  i verden vil bli utsatt for vold og trakassering fra kjæreste og mann. Men de fleste menn er ikke voldsutøvere, og kommer ikke til å utøve vold. Daglig leder i reform, Ulf Rikter- Svendsen avsluttet utdelingen og lanseringen slik:

– Vold dreper kjærlighet. Men kjærlighet kan også drepe vold.

Tags: