58-åring vil bli verdensmester – i kroppsbygging

Shoukat Ali Changezi (58) har et forsett som er over 40 år gammelt. Og i oktober kan hans store drøm gå i oppfyllelse.
Mandag, 25 januar, 2010 - 15:05


 – Vi er ikke bygget for å se ut som okser. Vi skal se ut som flotte mennesker.

Shoukat Ali Changezi reiser seg fra stolen. Det lille, intime kontoret hans har veggene fulle med bilder av muskuløse mennesker. De fleste er av ham selv – fra storhetstiden på 70- og 80-tallet. Den gang han var Mr. Norway og hadde hodebunnen dekket med hår.

 – Se, sier han, og peker på et bilde. Se på det der, er det ikke flott?

En ny storhetstid

Hvis man kun går ut ifra at Changezi ikke har mobil eller Internett, aldri har rørt et tastatur og spiser havregryn til frokost, er det ikke så mye som skiller ham fra en vanlig 58-åring. Legger man derimot til at mannen trener seks ganger i uka og skal bli Natural Mr. Universe i år, ja da begynner forskjellene å bli klare. Changezis storhetstid er nemlig ikke over. 1. januar i år startet et ti måneders langt løp for å få hver minste muskel i tipp topp form. Går alt etter planen sitter han på flyet til Las Vegas i oktober.

Shoukat Ali Changezi er opprinnelig fra Afghanistan, men han er født og oppvokst i den pakistanske provinsen Baluchistan. Han var nettopp rundet 20 år da han kom til Norge i 1972. Da hadde han allerede junior- og seniortitler i kroppsbygging fra hjemlandet med seg i bagasjen.

 – Det var andre tider i Norge da. Folk tørket seg fortsatt med avispapir i baken, og det var behov for arbeidskraft, forteller Changezi.

Selv om karakterene fra videregående fikk ham inn på medisinstudier, takket den veltrente nei for å vie sitt liv til treningen. Det har resultert i et over 40 år langt ekteskap, og så mange titler og pokaler at han ikke lenger holder tellinga. Nå er han gift, har tre barn og bor på Tveita. Treningssenteret på Tøyen har han drevet i 15 år.


SØLVTØYET: Skoa har han ennå ikke lagt på hylla, men pokalene har funnet veien dit. Foto: Jo Vemund Svendsen

Sikker på seier

Det lukter mannesvette her. Ikke blondinesvette som hos de store kommersielle sentrene. Den falmende, tørre og løse malingen på manualer og apparater, vitner om at de er like gamle og erfaringsrike som Changezi selv. Det er ingen krig om apparatene. Kun to herremenn er fordelt på de om lag 100 kvadratmeterne. Lange køer er byttet ut med luft.

I følge Elixias administrerende direktør Ståle Angel, regner hans kjede med å få åtte tusen nye medlemmer i januar. Det blir i så fall en fordobling fra måneden før, og mye skyldes nok nyttårsforsetter og juleribber. Hos Mr. Norway 1979 er situasjonen noe annerledes. Det eneste som minner om Elixia her, er musikken.

 – Det er ikke noe rush i januar. Noen nye kommer det alltids, samtidig som noen kanskje flytter. Det jevner seg ut, forteller Changezi, som til sammen har rundt 120 medlemmer.


IKKE PÅ NETT: Alle Changezis bilder er også 100 prosent naturlig. Foto: Jo Vemund Svendsen

Midt i treningsstudioet er det et glassrom – Changezis kontor. Herfra har han god oversikt over sine kunder. Samtidig har de god oversikt over hans medaljer og tidligere meritter. 58-åringen sitter ved pulten og forteller om sin 40 år lange dedikasjon.

Han understreker hvor god han er, nevner flere ganger hvor imponerte folk blir når de ser han, hvordan vekttrening er veien til god helse og at han aldri har levert en eneste sykemelding. De 98 kiloene reiser seg og peker på nok et bilde.

 – Dette er tatt i oktober 1982, i Brugge i Belgia.

Changezi peker på et bilde av seg selv og noen tidligere kollegaer sammen med daværende CBS-reporter Arnold Schwarzenegger. Hele kontoret hans skriker at denne mannen har opplevd mye. Men fortsatt gjenstår det største av alt: Natural Mister Universe-tittelen.

 – Konkurransen er en fullstendig ”drugfree”. Ikke en gang koffein godtar de der, sier Changezi, som vil bevise for verden at hans kropp er 100 prosent naturlig. Han skal delta i veteranklassen for dem mellom 42 og 60 år. Han blir den første nordmannen som skal delta i denne konkurransen. Og han skal vinne.

 – I den klassen kan jeg banke alle sammen, sier han. Uten noen overfladisk form for selvsikkerhet. Han bare sitter der og formidler en tilsynelatende sannhet.

– Men hva gjør du hvis det virkelig ikke går?

 – Det kan ikke gå dårlig. Han som skal vinne over meg må ha trent i 60 år, kontrer han raskt.

58-åringen reiser seg og går bort til et veggspeil. Han drar opp overermet på den svarte t-skjorta og flekser muskler mens han studerer seg selv.

 – Det er troverdig det jeg sier, smiler han.

 – Gamle kollegaer ler av meg, og jeg ler av dem. Jeg vet ikke, jeg… hvem som ler til slutt.

Tags: