Slapp sesongstart

Treningskampen mellom oslorivalene Skeid og Vålerenga endte 1-1.
Onsdag, 20 januar, 2010 - 12:03

Skeids Bardh Shala legger ballen til rette på 11-metersmerket, skritter tre steg bakover og venter en god stund før han starter på tilløpet. Alle de 499 tilskuerne på Vallhall arena holder pusten.

Den klamme hallukta blir enda tydeligere. Han treffer ballen med innsiden av fotballskoen, og et ganske velplassert, lavt og hardt skudd tar retning høyre hjørne. Vålerengas 21-årige sisteskanse, Frode Larsen, står på streken og venter på et signal om hvor ballen kommer. Like før læret på skoen til Shala treffer ballen starter Larsen spranget. Han går mot venstre, mot høyre for Shala, og det er for sent for angriperen å ombestemme seg. I et elegant tigersprang strekker Larsen ut kroppen, og redder ballen i løpet av et brøkdels sekund. Det står fortsatt 1-0 til Enga.

Vålerenga – Skeid 1-1 (1-0)

(VALHALL ARENA, OSLO)

Mandag ettermiddag spilte Vålerenga sin første treningskamp i 2010, og rakk dermed å sparke i gang sesongen før helgens reise til La Manga. Til Vallhall hadde de invitert Skeid, oslorivaler og hatobjekt for VIF, for å få temperaturen opp i et kjølig januarvær. Skeid, som i 2009 rykket ned fra Adeccoligaen etter å ha havnet på jumboplass, burde være en lett match selv om Vålerenga ikke stiller med toppet tropp. Skeid forbereder seg på 2. divisjon, Enga skal forbedre 7.plassen fra Tippeligaen i fjor.

VIF-dominans første omgang

Kampen startet ikke uventet med VIF-dominans, og Skeid kom sjelden til foran keeper Larsen. Vålerenga flyttet ballen raskere enn de rødkledde greide å henge med, og allerede etter 8 minutter hadde Vålerenga tatt ledelsen. Stopper Juan Fuenmayor stusset Bojan Zajics corner i lengste hjørne, og det luktet en målrik kamp. Det skulle det vise seg ikke å bli.

Resten av førsteomgangen var preget av mye frustrasjon hos VIF-spillerne som ofte brøt igjennom Skeids hardtarbeidende midtbanelinje og frem til mål. Avslutningene derimot, ville ikke inn.

Mostafa Abdellaoue fra Vålerenga blir taklet og går i bakken. Foto: Peter Parker Mydske

– Vi hadde noen store sjanser som vi kunne og kanskje burde ha scoret på, sa Martin Andresen etter kampen.

Han syntes resultatet juger noe, men mente det å være litt hanglete i starten av sesongen ikke er så mye å være redd for.

– Det er gjennomtrengende at vi bruker for mange touch, og det går litt for seint, men det er typisk når det er første kampen i sesongen, forklarte Andresen.

Første omgang bød på sjanser også til Skeid, og rett før pause blir en heading fra Joar Harøy reddet av Larsen, som slår ballen i stanga. Da omgangen ebbet ut var kampbildet likevel som forventet; høy intensitet, høyt tempo og et lite Vålerenga-overtak.

Lokalderby maner frem innsats

Ute på banen etter hvilen går bena til nr. 9 på Vålerenga som trommestikker over kunstgresset i Vallhall, og han hiver seg inn i duellen med stor innsatsvilje. Han kommer for sent, ballen er allerede borte, og en i utgangspunktet stygg takling finner sted. Skeid-spilleren blir truffet i kneet av nr. 9’s lår, og det er den blåkledde Vålerenga-spilleren som ligger nede. Han blir liggende.

Nr. 9, Christer Jensen, fra VIF ligger nede etter en takling. Foto: Peter Parker Mydske

Raskt er Vålerengas lege ute på banen, og støtter spilleren ut av banen. Spillende trener og eks landslagskaptein Andresen tar ham i mot med en vannflaske. Han tar en slurk vann før Andresen blir ivrig etter å få spilleren på banen igjen.

–  Bare gå inn igjen! Bare gå inn igjen, maner Andresen, og smådytter Vålerengas nr. 9 inn på banen igjen. Han venter ikke på et ok-signal fra dommeren. Andresen bestemmer inne i Vallhall, og uansett er det kun treningskamp. Men på besøk er erkefienden Skeid, og nr.9 hiver seg inn i en ny duell rett fra sidelinja. Ingen tar lett på lokalderby, være seg treningskamp eller ei.

Strafferedning og keepertabbe i sjansefattig halvtime

Etter 35 minutter spill av 2. omgang blåser dommer Helgerud av kampen; Vålerenga har ikke lenger hallen til disposisjon. Omgangen har vært sjansefattig, til tross for både strafferedning og Skeidscoring.

Rett etter pause feller VIF-keeper Larsen Skeids Stian Pettersen på vei igjennom, og Helgerud, og linjedommeren til Helgerud at han må blåse straffe. Etter at Larsen redder Shalas skudd, fortsetter kampen i et relativt slapt tempo, der ingen av lagene kommer til de helt store sjansene. Skeid virker piggere etter hvilen, og lagene spiller jevnere, noe som fører til mye kriging på midtbanen.

Etter 64 minutters spill blir Shala spilt alene igjennom, men avslutter rett på Frode Larsen i VIF-buret. Larsen fomler imidlertid ballen på merkelig vis gjennom beina, og ballen ender opp i nettet. Det står 1-1, til både Shala og VIF-klanens store forundring.

Se keepertabben her

Et kvarter senere blåser Helgerud av kampen, etter at lagene ikke har noen store sjanser mot slutten. 499 par våte sko gnisser mot parketten på tribunen når før de finner veien ut i januarkulda igjen – mon tro om Vålerena-fansen ble noe klokere etter årets første styrkeprøve.

Andresen er mest fornøyd med de unge spillerne, som viste seg frem i trenerens øyne.

– Det vi legger vekt på at det var noen av disse unggutta som kommer rett fra guttelaget og gjør det bra mot et godt 2. divisjonslag som Skeid, understreker Andresen.

Han trekker frem spillere som utelukkende er mellom 16 og 19 år.

– Christer Jensen, Chuma Anene, Håvard Nielsen og Kristoffer Bergersen klarte seg alle godt i ”voksenfotball”, sier Andresen med et smil.