Færre sportsidioter?

Bare 1 av 5 mannlige fotballspillere tar utdanning, men i andre idretter ser det bedre ut.
Torsdag, 25 november, 2010 - 15:44


- Jeg satser alt på fotball. Gjør man det bra, ramler pengene inn i kassen. Da trenger man ikke utdanning, sa fotballproff Marcus Pedersen til Aftenposten 8. juni i år.

20-åringen, som nylig flyttet til Nederland for leve ut guttedrømmen som fotballproff, er en av mange norske idrettsutøvere i dag som ikke tar høyere utdanning. En rapport fra i sommer viser at bare 1 av 5 mannlige fotballspillere i Norge gjør det.

Annerledes hos Olympiatoppen

Erling Rimeslåtten, som er ansatt i Olympiatoppen, kan fortelle at tilfellet ikke er helt det samme der.

- Vi har ingen klare tall over hvor mange av utøverne våre som studerer eller har studert, og det varierer jo fra år til år, men vi gjennomførte en kartlegging fra 2008 til 2009, som gir et visst inntrykk.

Den viste at 38 av de 114 som gjennomførte undersøkelsen var ferdig med ønsket høyere utdanning, mens 34 var underveis i et studieløp.

Dette var utøvere av både høyt internasjonalt og nasjonalt snitt, samt noen lagidrettsutøvere.

Halvard Hanevold

Et av Olympiatoppens glanseksempler er den tredoblede OL-vinneren i skiskyting, Halvard Hanevold. I flere år kombinerte han 250-300 reisedøgn med en sivilingeiørutdannelse.

- Det var aldri noen tvil om at jeg skulle ta en utdanning, sier han.

Hanevold er utdannet fra NTH, og der opplevde han at det fint gikk an å kombinere skoleoppgaver med å være en av landets beste skiskyttere.

- Både skiskytterforbundet og NTH la forholdene veldig godt til rette for meg. Begge hadde selvfølgelig sine krav, så de var opptatt av at jeg var 100 % innstilt på det.

Men Hanevold er klar på at det fungerer begge veier.

- Mye ligger også på utøverne. Individuell tilpasning er noe, men man må også bestemme seg for at studiet er noe man virkelig vil gjennomføre, og sette alle kluter til. Ellers nytter det ikke.

Positivt med utdanning

Hanevold la skiene på hylla etter fjorårets sesong. I dag går mye av tiden med til å holde foredrag rundt om i landet, og utdanningen har kommet godt med.

- Jeg tok hovedoppgave i kunnskapsforvaltning, så foredragene handler mye om det.

Han understreker viktigheten av å ta en utdanning, og mener det er flere grunner til det.

- Du lærer deg arbeidsmetodikk, og du utvikler deg som menneske, som er vel så viktig som selve utdanningen.

Dette sier Rimeslåtten fra Olympiatoppen seg enig i, og han mener også at det kan være gunstig for resultatene man opplever i treningsrommet.

- Vi mener å ha dokumentasjon for at det virker positivt på idrettsprestasjonen. Det hjelper nok å ikke tenke på idrett 24 timer i døgnet.

Olympiatoppen har avtaler med flere høgskoler, og prøver å legge forholdene så godt som mulig til rette for at utøverne kan benytte seg av tilbudet.

- Men det avhenger av at utøverne er skikkelig motiverte, og har en klar og langsiktig plan for hvordan det skal gjennomføres.

Mye utdanning i damefotballen

Samme rapport som viste at bare 1 av 5 mannlige fotballspillere tar utdanning, viste også at hele 34,6 prosent av de kvinnelige gjør det.

Stine Sannæss, fotballspiller på Amazon Grimstad, er en av de som har valgt å kombinere idrettshverdagen med en utdanning. Hun ringer meg opp etter at jeg har gjort noen forsøk på å få tak i henne tidligere på dagen, og beklager at hun ikke har vært tilgjengelig. Men det har sine grunner.

- Jeg har nettopp levert eksamen, sier hun.

Sannæss studerer fornybar energi på Universitetet i Agder, og trives veldig godt med det.

- Ja, de er veldig behjelpelige, og legger alt til rette for at jeg skal kunne henge med på begge fronter.

Men med skole og trening hver eneste dag, innrømmer hun at det til tider kan bli veldig slitsomt.

- Ja, jeg har jo ikke akkurat noe sosialt liv, ler hun.

Men hun trives med tilværelsen, og er ikke i tvil om at det er verdt de lange dagene.

- Det går jo ikke an å spille fotball hele livet, så det er jo greit å kunne få en god jobb når man legger opp.

Fin måte å fylle tiden

19 år gamle Lars Tveit Retterholdt ble nylig tatt ut på volleyballandslaget. Han studerer økonomi og administrasjon på Høgskolen i Oslo, og opplever at kombinasjonen fungerer veldig bra.

- Med volleyballen er det først og fremst kveldstreninger, og så trener jeg en del om morgenen før skolen. En sjelden gang går jeg glipp av en forelesning, men det er ikke verre enn det.

Retterholdt har inntrykk av at det er få andre i volleyballmiljøet som tar utdanning. Selv har han valgt å gjøre det for å ha noe å falle tilbake på etter karrieren tar slutt, men også for å ha noe å bruke fritiden til.

- Så lenge jeg har tid, så er det jo greit å ha noe fornuftig å fylle den med.

Tags: