Naturvenner kritiske til gummikulespredning rundt Østensjøvannet

Mener det kan skade naturen.
Onsdag, 10 november, 2010 - 14:23


Østensjøvannets Venner (ØVV) mener gummikulene som sprer seg ved maskinmåking av kunstgressbanen på Rustad, kan skade naturen. Fotballaget Rustad IL fikk i går tillatelse til å maskinmåke deler av kunstgressbanen sin, melder Nordstrands Blad. Idrettsetaten nektet opprinnelig Rustad å måke grunnet miljøhensyn, etter klager fra ØVV.

Idrettsetaten ga tillatelse
Etter møter med Rustad har altså Idrettsetaten snudd i saken. Informasjonssjef i Idrettsetaten, Alise Davidsen, forklarer at Rustad har kommet med en forbedret plan på hvordan man skal håndtere måkingen, og at de derfor har fått tillatelse til å maskinmåke.

- Vi hadde et positivt møte med Rustad, der vi ble enige om at de kan maskinmåke to tredjedeler av banen. Rustad har i planen tatt initiativ til å stille med en person som skal følge opp måkingen og rapportere til Idrettsetaten, sier Davidsen.

Naturvenner skeptiske
Amund Kveim, leder for Østensjøvannets Venner, påpeker at de ikke har noe mot idretten i området eller Rustad IL, snarere tvert imot. Men han forklarer at Rustad tidligere har ventet til sommeren med å rydde opp gummikulene som har havnet utenfor kunstgresset, og at det da ble liggende igjen gummikuler i gresset rundt banen.

Kveim mener Idrettsetaten må finne en mer miljøvennlig løsning på kunstgressbanene generelt.

- Vårt hovedbudskap er at selv ikke idretten kan unndra seg fra allmenne krav om naturvern. Idrettsetaten har et press på seg om å oppdatere og legge om kunstgressanleggene, og finne en løsning som ikke innebærer at naturen kan bli skadet.

- Gummikulene miljøfarlige
Siden kunstgressbanen på Rustad ble laget i 2004, inneholder den de gamle bildekkgranulatene. De nye fabrikklagde og mer miljøvennlige granulatene finnes kun i nyere kunstgress. Gummikulene som brukes for å gjøre kunstgresset mykt og spillbart, kan slippe ut giftstoffer. Kveim mener disse granulatene kan være skadelig for naturen på sikt.

- Det er ikke mulig å påvise nøyaktig hvilke dyr eller fugler som kan bli skadet av giftstoffene. Men det er klart at en opphopning av giftstoffer i naturen kan ha en miljøskadende effekt i miljøparken ved Østensjøvannet, sier Kveim.

Tags: