Ronaldo legger opp

34-åringen gir seg etter 18 år som profesjonell fotballspiller.
Mandag, 14 februar, 2011 - 12:45


Ronaldo Luís Nazário de Lima, som de siste årene har spilt for den brasilianske klubben Corinthians, legger opp med umiddelbar virkning. Spissen, med kallenavnet “Fenomenet”, sa dette til den brasilianske avisen Estado do São Paulo i natt:

- Jeg klarer ikke mer. Jeg ville fortsette, men jeg kan ikke. Min tid er forbi, sa Ronaldo, som begrunner sitt valg med at han ikke lenger får til sine ønskede bevegelser på fotballbanen.

Til VM som 17-åring


På tross av hans fenomenale klubbkarriere, vil nok Ronaldo huskes best for sine meritter på det brasilianske landslaget. Spissen debuterte på landslaget som 17-åring, og kom med i den brasilianske VM-troppen til VM i 1994. Han fikk ikke spilletid under Verdensmesterskapet, som Brasil til slutt vant.

Fire år senere var mannen fra Rio de Janeiro på toppen av sin karriere. Han hadde blitt kåret til verdens beste spiller to ganger, og hatt fantastiske sesonger for storklubbene Barcelona og Inter. 

Ronaldo og Brasil innledet 1998-VM som storfavoritter, og gikk helt til finalen. Ronaldo hadde scoret fire mål underveis i mesterskapet, og var ventet å briljere mot vertslandet Frankrike. Natten før finalen ble det imidlertid kjent at vidunderspissen hadde hatt et epileptisk anfall, og selv om Ronaldo startet finalen, var han ikke i nærheten av toppform. Frankrike vant tilslutt 3-0, og “Fenomenet” fikk deler av skylda for Brasils fiasko.

Skadetrøbbel og VM-suksess


De neste sesongene var svært tunge for spissen med det utrolige rykket. I november 1999 røk han korsbåndet i det høyre kneet i en kamp for klubblaget Inter, og spilte kun et fåtalls kamper før han returnerte i VM i 2002. Mesterskapet ble Ronaldos hevn for fadesen i 1998. Sammen med spisskollega Rivaldo herjet en nyklipt Ronaldo, og scoret åtte mål i løpet av mesterskapet, deriblant begge målene i 2-0-seieren over Tyskland i finalen.

Etter VM signerte Ronaldo for Real Madrid, en klubb han spilte for i fem sesonger. Han deltok i VM 2006, og scoret der tre mål for et skuffende Brasil, noe som har gjort han til den mestscorende spilleren i VMs historie, med 15 mål. 2006 var også det siste året han spilte landskamper for Brasil, noe som førte til at han totalt endte opp med 97 landskamper og 62 mål for de blågule sør-amerikanerne.

Etter VM ble han igjen hemmet av skader, og i 2006-2007-sesongen fikk han knapt komme på banen av trener Fabio Capello. Samtidig oppstod det mer og mer murring om Ronaldos fysikk, og mange mente at rykket hans forsvant grunnet skader og stadig økende kroppsvekt.

Skandaler og retur til hjemlandet
I 2007 signerte den fallende stjernen for AC Milan. Ronaldo har dermed spilt for to av de største klubbene i både Italia og Spania. Etter 20 kamper og ni scoringer endte Milan-karrieren i tårer for brasilianeren, som nå røk korsbåndet i det venstre kneet.

Ronaldos opptreningsperiode var preget av utenomsportslige hendelser. Bilder av en svært fyldig Ronaldo gikk verden rundt, og i 2009 ble det avslørt at han hadde blitt lurt til sengs av tre transseksuelle prostituerte. Ronaldo forklarte den pinlige hendelsen med psykiske problemer etter kneoperasjonene sine.

Like etter signerte spisslegenden for den brasilianske storklubben Corinthians, der han lykkes å returnere til full kampform. Ronaldo scoret 18 ligåmål på 31 kamper for sin siste klubb. Nå er imidlertid fenomenets karriere over, og han vil uten tvil bli husket som en av tidenes beste spisser.

Tags: