EM-skjebnen avgjøres i kveld

I kveld blir de de fire siste nasjonene klare for EM 2012.
Tirsdag, 15 november, 2011 - 15:03


Ti lag er allerede klare for sluttspillet i Polen og Ukraina neste år, i tillegg til vertsnasjonene.

De åtte lagene som havner som nummer to i sin gruppe møtes i play off som spilles over to kamper. Tre av de fire play off-kampene virker nærmest avgjort etter første kamp, mens Portugal har et knepent overtak etter 0-0 borte mot Bosnia-Hercegovina.

Irsk revansje

Irland vil trolig i kveld revansjere skandalekampen mot Frankrike i kvalifiseringen til VM i Sør-Afrika 2010. Den gang gikk Frankrike videre etter en av de aller største fotball-skandalene i moderne tid.

På overtid i andre play off-kamp handset Frankrikes Thierry Henry med vilje, trillet ballen inn til lagkamerat Gallas som sendte franskmennene til Sør-Afrika - mens irene måtte bli hjemme. Nå kan høyst sannsynlig irene glede seg over play off-lykke og sitt første EM-sluttspill siden 1988.

Etter den første play off-kampen på fredag skaffet Irland seg en solid ledelse over ni-mannssterke Estland med 4-0 i Tallinn. Lagets store stjerne, Robbie Keane, sørget for to av målene, og er trygg på at irene går videre. Han advarer likevel mot å tro at jobben er gjort.

- Det ville vært en tragedie om vi ikke kvalifiserte oss nå, men vi må fortsatt gjøre en profesjonell jobb, sier han til SkySports.

Estland må klare seg uten de to midtstopperne Andrei Stepanov og kaptein Raio Piiroja, kjent for nordmenn fra tiden i Fredrikstad, etter at de pådro seg hvert sitt røde kort i den første kampen.

Kampstart: 20.45 på Dublin Arena.

Vanskelig oppgave for Montenegro

I Podgorica tar Montenegro imot Tsjekkia. Tsjekkerne har to mål å gå på, og er favoritter til å ta seg til EM i Polen og Ukraina.

Tomas Sivok sendte tsjekkerne et langt steg videre da han la på til 2-0 sekunder før slutt i Praha. Montenegro savner tidligere Liverpool-spiller Milan Jovanovic på venstrekanten som må stå over med suspensjon, mens Tsjekkia trolig stiller uforandret fra første møtet.

Montenegro har aldri kvalifisert seg til noe sluttspill, og det vil kreve noe helt spesielt fra Mirko Vucinic & co om de skal gjøre det denne gangen.

Kampstart: 20.15 på Podgorica City Stadium.

Spiller for ære

Situasjonen for Kroatia er en helt annen. Etter en sterk 3-0-seier borte mot Tyrkia i første kamp vil mange regne returmøtet i Zagreb som en transportetappe. Tyrkias trener, nederlenderen Guus Hiddink, sier til UEFA.com at Tyrkia står foran en nærmest umulig oppgave, men at spillerne vil kjempe for sitt fedreland.

Tyrkia mangler faste førstelagsspillere i Emre, Arda Turan, Balta og Sariouglu gjennom gule kort, noe som ikke hjelper på en allerede tøff utfordring.

Kampstart: 20.05 på Maksimir Stadion i Zagreb.

Jevnt i Bosnia

Cristiano Ronaldo var misfornøyd med underlaget etter lagenes 0-0-møte i Bosnia. Han mente banen i Zenica lignet mer på en potetåker enn en fotballbane. På Benficas hjemmebane Estadio da Luz vil gresset utvilsomt være grønt og ingen poteter dyrkes, noe som gir Portugal et lite favorittstempel. Bosnias kraftspiss, Edin Dzeko, tror derimot det grønne gresset kan gi Bosnia en fordel.

- Portugiserne tror vi blir en enklere motstander på bedre underlag, men det blir vi ikke. Vi ser også frem til å spille på bedre underlag, sier han ifølge VG.

Ett mål til bosnierne vil si at Portugal må score to ganger på grunn av bortemålsregelen, og et uavgjortresultat med mål (1-1, 2-2 osv) vil gjøre Bosnia klare for EM 2012.

Kampstart: 22.00 på Estadio da Luz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: