Spillerflukt fra lokalfotball

- Mange spillere bytter klubb altfor tidlig, sier Vålerenga-spiller Nicolai Næss (18).
Onsdag, 16 november, 2011 - 11:59


- Spillere bytter ofte bytter klubb veldig tidlig fordi de ønsker å bli bedre, men jeg anbefaler alle å bli i sin klubb lengst mulig, sier Nicolai Næss.

Næss har tidligere spilt for Klemetsrud, men valgte å forlate klubben til fordel for Vålerenga i 2009. Da var han seksten år gammel, og nylig fikk han proffkontrakt med Vålerenga. Han mener det er for tidlig å bytte klubb når man fortsatt går på barneskolen.

- At tiåringer skal begynne å bytte klubb er ikke bra for den sosiale utviklingen. Det er ikke alltid lett å få seg nye venner på et nytt lag. Har man talent og gode holdninger, blir proffdrømmen aldri helt borte, uansett alder, sier Næss.

Mister talentene

Leder for fotballgruppen i Klemetsrud, Terje Pettersen, synes det er synd at breddeklubbene mister sine aller yngste talenter til større klubber. Dette gjør at breddeklubbene må sette opp medlemskontigenten for hver enkelt spiller slik at klubbene ikke skal gå i minus. Han mener toppklubbene gjør breddeklubbene fattigere.

- En høy medlemskontingent gjør at flere spillere som ikke har råd til å betale, faller av. På denne måten blir det også dyrere å spillle for spillere som velger å spille videre i breddeklubbene, sier Pettersen.

Han sier videre at hvis medlemskontigenten hadde vært lav, hadde breddeklubbene fått høyere inntekter. Det kunne bli brukt på bedre baner og talentutvikling, og ført til at flere spillere bestemmer seg for å bli i klubbene.

-Toppklubbene gjør at resten av spillerne som velger å bli, får et dårligere sportslig tilbud. Nivået på kamper og treninger faller hvis man mister sine beste spillere, sier han.

Andre klubber har bedre ressurser

Morten Sandnæs jobber som daglig leder i breddegruppen til Vålerenga. Han tror grunnen til at mange velger å bytte klubb etter hvilke ressurser klubbene har.

- For mange seriøse spillere spiller talentutvikling en stor rolle i et eventuelt klubb-bytte. Vålerenga er jo den klubben i Oslo med de største ressursene til trenerkapasitet og banekapasitet, og da er det naturlig at vi er et førstevalg for mange som ønsker å bytte klubb, sier Sandnæs.

Hvert år tar Vålerenga inn de beste spillerne som prøver seg for de ulike lagene i klubben. Antallet varierer fra år til år. Sandnæs understreker at det er en debatt med andre klubber om hvor gamle spillerne må være før de får lov til å bytte klubb.

- Overgangene skal skje etter samtykke fra spillernes tidligere klubb, og vi skal ha en åpen dialog med alle parter, sier han.

Ønsker å beholde spillerne

Terje Pettersen mener flere må følge i Næss sine fotspor.

- Nicolai tok et bra valg, i den riktige alderen. Han var verken for gammel eller for ung, og vi ønsker å fortsette med å overtale spillerne til å bli til de er gamle nok til å forlate redet, sier Pettersen.

Han ønsker å rette søkelyset mot et større samhold mellom lagene i breddeklubbene:

- Klarer man å skape samarbeid mellom lagene i klubbene, og tett oppfølging av spillere med gode holdninger og talent, er det større sjanse for at de blir i klubben lenger enn det man forventer, avslutter han.

Tags: