93-åring klar for VM

Rolf Gråterud (93) stiller til start med Bjørn Dæhlie og over 600 andre deltakere i VM i spark-utfor i Hurdal.
Onsdag, 25 januar, 2012 - 13:52


Lengst nord i Akershus finner du fylkets mest folkefattige kommune, Hurdal. Omkranset av hvitkledd barskog og den islagte Hurdalssjøen ligger bygda som 11. februar er vertsskap for VM i spark-utfor. Da er det duket for en fartsfylt folkefest med over 600 på startstreken og tusenvis av tilskuere.

Tester VM-formen

– Sparken har jeg brukt i hele mitt liv. Etter jeg måtte slutte å kjøre bil har den også blitt mitt nye fremkomstmiddel, sier Rolf Gråterud.

Han er ute på sin daglige trimtur med sparken. Med Swix-lua på snei sparker han av sted med lange, kraftfulle fraspark. For selv om kvikksølvet har krøpet under ti kalde, og det er hans 93-årsdag, må han ut å teste VM-formen. Som ekte hurdøling og konkurransemenneske var han aldri i tvil om at han skulle delta i  årets spark-VM.

– Jeg var med i spark-VM i fjor, og synes det gikk bra. Aktiv har jeg vært hele livet, og føler meg fortsatt sprek og fin. Derfor var det helt naturlig å stille til start, sier den VM-klare 93-åringen.

Tidligere på dagen har han allerede gått flere runder i sin selvoppgåtte skiløype på jordlappen rett utenfor husveggen.

– Det er viktig å være i aktivitet så lenge man orker, og ikke sette seg stille i en stol, sier Gråterud.

Se video av Gråterud som tester VM-sparken.

Erfaren idrettsutøver      

Etter endt treningstur synker Rolf ned i godstolen, og kan ta seg en velfortjent hvil. Inne i varmen har kona sørget for nykokt kaffe og hjembakst som venter på jubilanten. I stuekroken bak han henger utallige medaljer, pokaler og diplomer som vitner om en aktiv idrettskarriere.

–  Jeg vant min første medalje som 8-åring i et hopprenn. Etter det har jeg drevet med skyting, langrenn, skiskyting - ja, jeg har vært med på omtrent alt som har vært, sier den meriterte 93-åringen.

Han har blant annet deltatt i verdens første skiskytter-VM, hvor han sammen med det norske stafettlaget vant bronse. I 1999 ble han også æresmedlem i Hurdal IL etter lang og tro tjeneste i det lokale idrettslaget. Noen kilometer på spark ned Minneåsvegen skremmer derfor ikke den erfarne idrettsutøveren.

– Nei, det bekymrer meg ikke. Jeg kommer til å gi bånn gass, det må til, sier Gråterud.

– Jeg synes ikke noe om at han skal delta. Plutselig kan det gå galt, det skal ikke mye til, bryter kona inn.

– Ikke noe problem. Dette kommer til å gå bra og blir skikkelig artig, beroliger han kona.

Hurdals ordfører, Runar Bålsrud (Venstre), sier det var en tilfeldighet at spark-VM kom til.

– Vi ønsket å markedsføre bygda utad, som kunne si noe om vår identitet, få folk i aktivitet og være samlende for lokalsamfunnet, forklarer Bålsrud.

Klager fra bygdas innbyggere om dårlig sparkføre grunnet strøing, ga ordføreren ideen til det originale arrangementet med sparken i sentrum.

– For to år siden lanserte vi denne ideen i formannskapet. Vi hadde ikke i vår villeste fantasi trodd at det ville bli så stort, for det har bare ballet på seg. Sparken har fått sin renessanse, og er blitt in, sier Hurdal-ordføreren.

Spark til 15 kroner

Mange av utøverne til årets VM har investert i nye sparker for å øke sine vinnersjanser. Men Rolf Gråterud tviholder på sin 61 år gamle spark, og hevder den er overlegen.

– Denne sparken kjøpte jeg i 1951 for 15 kroner. Jeg tror ingen av de nymoderne sparkene kan hamle opp med den, forklarer Gråterud optimistisk.

Flere kjente fjes stiller også til start. Deriblant fjorårsvinner og skikongen Bjørn Dæhlie,  kulturminister Anniken Huitfeldt og den kjente hundekjøreren Robert Sørlie fra Hurdal.

  • Spark-VM arrangeres for andre gang i Hurdal 11. februar 2012.
  • Over 600 deltakere er påmeldt og det forventes flere tusen publikummere.
  • Løypa er 4,5 kilometer ned fra Minneåsen med målgang på Rådhusplassen.
  • Det konkurreres i mange ulike klasser. Se alle klassene her.
  • Etter konkurransen arrangeres det ”Afterspark”.
  • Ble arrangert for første gang i fjor med 400 deltakere og 2500 publikummere. Bjørn Dæhlie stakk av med seieren.

Tags: