Satser på holdninger i Groruddalen

I Grorud fotball kommer holdninger først. Deretter får gode gutter vise frem ballferdighetene sine. Til tross for et stort gap mellom 2.divisjonslaget og yngre rekker, er Grorud fornøyde med talentutviklingen i klubben.
Torsdag, 4 april, 2013 - 12:59


– Det er helt avgjørende for en klubb som Grorud som har det laveste budsjettet i oddsenligaen å utvikle egne spillere, framfor å kjøpe ferdigetablerte spillere, sier hovedleder i Grorud Idrettslag, Richard Pedersen.

Grorud fotball har ingen rike onkler og ingen eksterne midler til å drifte laget. Begrensede midler gjør at klubben må satse stort på talentutvikling. Klubben fra Groruddalen har ambisjoner om å levere spillere til lag i øvre divisjoner innen noen år. Men et krav er at holdningene må være på plass.

Barbert budsjett

Oslo er i særstilling i fotballen, og får ikke midler fra Oslo kommune for å drifte fotballag. Derfor er det en svært begrenset økonomi i Oslo-fotballen, og pengene må de skaffe selv, eller få av sponsorer. For Grorud er det meget begrenset hva de kan få fra sine sponsorer, og de fleste sponsoravtalene kommer fra bekjentskap. Lønningene til spillerne i klubben er på minimumskravet, og er en nødvendighet for at klubben skal klare å holde på spillerne. Pedersen understreker at det er viktig for utviklingen og videre drift av laget at Grorud forhandler frem gode avtaler når de gir slipp på sine spillere.

– Skulle lag fra høyere divisjoner være interesserte i våre spillere står vi ikke i veien for det, men det er viktig for oss å forhandle frem en god avtale slik at talentarbeidet vi har gjort over lengre tid lønner seg, sier Pedersen.

Nødvendige grep

Lønningene av spillerne er en langsiktighet i satsningsopplegget til Grorud, men det setter ingen stopper for fremadstormende ungdom. Grorud kjører hardt på integrering og holdninger blant unge gjennom fotballen. De har tidligere hatt det hovedleder i Grorud kaller for «utfordringer» som ble «problemer» i henhold til holdninger. Det har resultert i at Grorud blant annet har måttet trekke sitt lag fra G17-19 serien. Det er dumt understreker Pedersen, men mange gule og røde kort på banen har gjort det vanskelig for trenere og lagledere å jobbe med en sånn gruppe.

– Vi tok evaluering og gjorde grep i gruppen 16-19 år, og for de med gode holdninger og oppførsel sydde vi sammen et opplegg slik at de istedenfor spiller i 3.divisjon, sier Pedersen.

Drømmer stort

Pedersen, håper at deres mål om å levere spillere til klubber i øvre divisjoner snart blir en realitet. Han mener veien å gå for norsk fotball er å utvikle egne spillere fordi det er sunt for fotballen. Pedersen trekker frem Elverum og Vegar Eggen Hedenstad som et eksempel.

– Vi ser at Elverum som rykket opp lever godt på avtalen når Hedenstad gikk til Stabæk, sier Pedersen.

Hva er det beste som kan skje med Grorud?

– Grorud IL har lykkes som en liten klubb hvis vi får se en av våre spillere i tippeligaen, sier en munter Pedersen.

 

Tags: