Vil leve ut proffdrømmen hjemme

32 år etter den siste proffkampen på norsk jord, har den kommende borgerlige regjeringen åpnet for kommersiell boksing. Det kan bety mye for det norske boksemiljøet.
Tirsdag, 8 oktober, 2013 - 15:37


– Samle beina, utbryter trener Max Mankowitz fra sidelinjen. Det runger i hallen av lette steg og raske slag. Det er ikke hvem som helst Sjamsudin Ismailov får bryne seg på i dag. Den mer erfarne Stian Thorstensen har blant annet et NM- gull i 67-kilos klassen, og den nye rekrutten er noe medtatt der han lener seg mot rekkverket i lokalene til Oslo bokseklubb.

– Å bli profesjonell hadde vært en drøm, særlig på hjemmebane, innrømmer fjortenåringen fra Kristiansund.

Lang vei mot hjemmebane

Engasjert trenerMax Mankowitz er selv gammel bokser og følger ivrig med på elevene sine. Foto: Margit Selsjord 

 

 

 

 

 

 

Det er et stykke dit, og ved siden av noen tusen timers trening, skal det gå noen runder i Stortinget. Først må hjelmpåbudet og knockoutloven oppheves. Sistnevnte regel begrenser lengden på kampene i norske bokseringer. Det strider mot internasjonale regler for proffboksing.

– Å konkurrere på norsk jord hadde vært helt fantastisk. Det er ikke lett å holde på med noe som er ulovlig her til lands, sier Alexander Hagen. Til daglig bokser Hagen for det tyske proffteamet Sauerland, men er nå tilbake i gamlehallen på Jordal.

– Det handler om at folk skal kunne ta sine egne valg. Boksing handler ikke om vold, men om å utfordre seg selv, mener Hagen, som her får støtte av eget forbund.

– Boksing ingen versting

- Vi ønsker lovendringen velkommen, og regner med at politikerne kommer til å følge den opp på en god måte. Det politiske initiativet er det ikke noe galt med, sier boksepresident Odd Haktor Slåke. Drøbaksmannen har få motforestillinger om at internasjonale bokseregler kan tre i kraft i Norge.

- All idrett er kommersiell nå om dagen, bortsett fra i land som Nord-Korea og Cuba. Når det kommer til det medisinske, vil vi ikke trekke fram andre idretter, men boksing i  kontrollerte former er ingen versting, mener Haktor Slåke. Han ser lyst på fremtiden til bokseidretten i Norge.

– Hvis utøvere som Cecilia Brækhus får bokse i Norge, vil det gjøre underverker for både interesse og rekruttering, påpeker Haktor Slåke.

 Viser til idretten

Arbeiderpartiets Arild Stokkan-Grande er skeptisk til å liberalisere boksereglene.

Medisinsk perspektiv- Det er mange fine ting med boksing, men helsa må gå foran, mener Arild Stokkan-Grande.
Foto: Margit Selsjord
 

 

 

 

 

 

 

– Det er ikke bare å si ja til alt som er koselig. Så lenge medisinsk personale ikke regner idretten som medisinsk forsvarlig, er vi imot proffboksing i Norge, forteller politikeren og viser til at idretten selv ikke har gått inn for å oppheve knockoutloven.

– Vi ber de borgerlige om å lytte til idrettsnorge, som, med unntak av bokseforbundet, har vært negative til kommersiell boksing uten hjelm, fortsetter Stokkan-Grande. Han legger spesielt vekt på at seier på knockout ikke nødvendigvis er en seier for Norge.

– Skader skjer i alle idretter, men her er formålet å slå ned motstanderen. Det er noe vi burde skjerme barna mot, mener Stokkan-Grande.

Tags: