Nordmenn trener mer enn før

Januar er høysesong for treningssentrene. Tall fra SSB viser at åtte av ti nordmenn trener minst én gang i uka.
Torsdag, 23 januar, 2014 - 15:18

Folk i tykke boblejakker kommer stadig inn døren. De stopper og tar på seg blå skoposer før de haster videre ned trappen, til garderoben. Store spor av skittent vann på det mørkegrå steingulvet vitner om at vinterværet som det i forrige måned ikke så ut til å bli noe av, for alvor har ankommet hovedstaden. Dermed er det mange som legger joggeturen til treningssentrene. Lyden av trampende sko på tredemøller overdøver musikken på SATS Bislett.

Ved begynnelsen av hvert år trekker landets treningssentre store folkemengder. Senteret på Bislett er Norges største SATS-senter og selvfølgelig intet unntak. Selv om det er midt på dagen, er det godt med folk som har kommet for å svette litt. Nesten alle tredemøllene er opptatte.

– Det er som det pleier å være i januar. Folk ønsker å holde nyttårsløftene. Da blir det mange mennesker, sier senterleder Pieter Wahl.

Tall fra SSB viser at åtte av ti nordmenn trener minst én gang i uka, noe som er mange flere enn på midten av 90-tallet. Den store pågangen merker treningssentrene på salgstallene.

– 20 prosent av alle abonnementer vi selger i løpet av et år, selger vi i januar, forteller administrerende direktør i SATS, Wenche Evertsen.

 – Større pågang enn forventet

Markedet for treningssentre har eksplodert de siste årene. Også på SiOs treningssenter i Akersgata, Centrum Athletica, yrer det av liv. Det til tross for at klokka er elleve og de fleste studentene befinner seg på skolebenken.

– Akkurat nå er det ikke så fullt, men det er flere her på kveldstid. Om morgenen også, forsåvidt, sier personlig trener Stefan Persson.

Persson har nylig flyttet til Oslo, og begynte i jobben som personlig trener i desember. Han er ikke i tvil om hvilken måned som har vært mest travel.

– Det har vært veldig stor forskjell på desember og januar. I desember var det nesten bare stamkunder her, mens det har vært fullt i hele januar. Det er mye større pågang her i januar enn jeg hadde trodd det skulle være, forteller Persson.

Inspirerende treningsøkter

Selv om vi nærmer oss februar, lever nyttårsforsettene i beste velgående i Akersgata. Skiføret har ankommet hovedstaden, men det er fortsatt godt med folk inne på treningssenteret.

I underetasjen gjennomfører instruktør Line Støen en styrkeøkt med 25 treningsglade disipler. Rommets vegger er dekket av speil. Blå matter ligger strødd utover eikeparketten. Journeys klassiker “Don’t Stop Believing” maner de fremmøtte til innsats under oppvarmingen.

– Hvis noen trenger tyngre vekter er de rett i nærheten, oppmuntrer Støen før hun kjører i gang med den første av øktens tre bolker. 

Se video av styrkeøkten her:

Fri trening

Det er en kjent sak at mange faller av treningsbølgen etterhvert som tiden går. Persson har imidlertid en plan for å holde på de nye medlemmene:

– Det er viktig å variere treningen. Jeg prøver å få kundene til å unngå de samme øvelsene gang etter gang. Trening skal være fritt og naturlig, noe det ikke blir når man er låst til et apparat. Variasjon i treningen motiverer dem, og det motiverer i sin tur meg.

– All trening bedre enn ingenting

Helsedirektoraret understreker viktigheten av fysisk aktivitet. Til NRK sier Knut-Inge Klepp at fire av fem har et forbedringspotensial når det gjelder fysisk aktivitet. Likevel understreker han at fysisk aktivitet ikke nødvendigsvis handler om hardtrening, men daglig aktivitet. På SATS Bislett er man enige:

– Selvfølgelig er det fint om de kommer hit, men all trening er bedre enn ingenting, sier Wahl og ser ut på snøværet.

 

Tags: