Lyn starter på nytt

Fotballklubben Lyns økonomi har nådd et bunnivå. Nå er målet å overleve i 2. divisjon.
Onsdag, 25 mars, 2015 - 12:33


– Som en konsekvens av den økonomiske situasjonen, har vi måttet fjerne alle spillerlønninger. Denne vinteren har vi derfor byttet ut mer enn halve spillerstallen vår, forteller lagets trener Trond Andersen.

Etter to år med knallhard satsing, har Lyn Fotball gitt opp drømmen om et raskt opprykk fra 2. divisjon. Nå skal et ungt Lyn-lag kjempe for å unngå nedrykk.

– Vi er nødt til å starte litt på nytt, sier Andersen.

Se video i bunnen av artikkelen.

Ungt lag

Engasjementet er stort på tirsdagens Lyn-trening. Høylytte stemmer slenger beskjeder i alle retninger, og det løpes vanvittig mye. Det er ikke så lett å se, men omtrent halvparten av lagets nye spillere er tenåringer. Endre Fotland Knudsen er, med sine 26 år, lagets eldste spiller.

– At vi har et så ungt lag, skyldes selvfølgelig den økonomiske situasjonen. Det er vanskelig å spå hvordan det vil slå ut resultatmessig, men vi er i hvert fall en hardtarbeidende gjeng på trening, forteller Fotland Knudsen.

Helt siden konkursen i 2010 har Lyns målsetning vært å komme tilbake til Tippeligaen så raskt som mulig. Etter bare tre år, i 2013, var laget allerede i 2. divisjon. Der gjorde Oslo-klubben en god sesong, men var aldri i nærheten av å rykke opp. Klubbledelsen bestemte dermed at det skulle satses enda hardere, og delte klubben i to: Lyn Toppfotball og Lyn Breddefotball.

– Da økonomien ble delt i to, kunne toppfotballen styres med større økonomisk risiko, uten å sette breddefotballen i fare, forteller Trond Andersen.

Med opprykk som målsetning, økte Lyn budsjettet fra tre til over sju millioner kroner. Styremedlem i Lyns supporterklubb Fridtjof Grimsrud mener i ettertid at satsingen var lite bærekraftig.

– De to siste årene løp optimismen litt løpsk for oss. Vi tillot oss virkelig å tro på opprykk, sier han.

Ny innstilling

Det ble imidlertid ikke helt som man hadde håpet på Oslos vestkant. Kun målforskjellen reddet Lyn fra et pinlig nedrykk. De svake prestasjonene førte dessuten til lavere tilskuertall enn antatt. For å unngå ny konkurs, tok breddefotballen igjen over driften av klubben.

Etter to sesonger med håp om å rykke opp, har pipa altså fått en annen lyd. I år er det bestemt at Lyn ikke skal bruke en krone de ikke har.

– Klubbens uttalte mål er at vi holder oss i divisjonen. Det synes jeg for så vidt er greit. Vi trenger noen år på å bygge oss opp, og det er fint om vi kan gjøre det i 2. divisjon, sier Andersen.

Også i supporterklubben, Bastionen, har man avfunnet seg med situasjonen som klubben har havnet i .

– Man var veldig fornøyde da det ble skaffet midler til å hente gode spillere, som igjen skulle hjelpe oss til opprykk. Når det har slått feil to år på rad, er det riktig å prioritere annerledes, mener Fridtjof Grimsrud.

Se Lyns terminliste for 2015 her: http://www.lyn1896.no/2-divisjon/terminliste-2015

– Vi vet at arbeidet er vanskelig, og pengene rett og slett ikke mulig å hente inn. Jeg håper alle innser at vi må belage oss på å gi dette unge laget tid, legger han til.

 

Ola Scheele Moe (19) har spilt store deler av karrieren sin i Lyn. I videoen uttaler han seg om klubbens økonomi og målsetningene for sesongen.

 

Tags: