Håper på folkefest i Kollen

Hoppgutta er i kjempeform om dagen. Nå fortjener de stinn brakke på Holmenkoll-søndagen, mener NRKs hoppkommentator, Christan Nilssen.
Torsdag, 21 januar, 2016 - 14:55


– I dag var det kaldt å hoppe. Man følte jo nesten ikke sine egne tær. 

Det småprates lavt i oppholdsrommet i bunnen av Midtstubakken. En høy, slank og lyshåret mann entrer rommet. Han tar ordet umiddelbart.

– Bra trening i dag, boys!

Resten av gutta i oppholdsrommet nikker nervøst, mens de ser ned i bakken. Landslagshopper Daniel-André Tande nyter stor respekt fra lagkameratene i Oslo-laget Kollenhopp.  

Tande har fått sitt virkelige gjennombrudd denne sesongen, og ligger på en kruttsterk 7. plass i verdenscupen. Han var også en del av det norske laget som vant VM-gull i skiflyvning i Kulm forrige søndag.

Dagen før tok Kenneth Gangnes sølv i den individuelle konkurransen. I tillegg er hele tre av de syv beste i verdenscupen nordmenn. De norske hopperne er med andre ord virkelig i vinden om dagen.

– Et av tidenes beste norske hopplag

Christian NilssenNRK-kommentator Christian Nilssen mener at hopperne fortjener et stappfullt Kollen 7.februar. Foto: Anne Liv Ekroll, NRK –  De norske hopperne fortjener stinn brakke på Holmenkoll-søndagen. Rent pallmessig er dette et av tidenes beste norske hopplag, sier Christian Nillssen. Han er hoppkommentator på NRK, og følger det norske landslaget tett.

–  VM-gullet de vant i laghopp var tidenes mest overlegne seier. Nordmennene presterte også svært godt i fjorårets ski-VM i Falun. Det er vanskelig å kreve noe mer fra de norske hopperne om dagen, mener Nilssen.

Etter det som ble kalt katastrofeåret 2012 - med kun 12 000 tilskuere på hopprennet søndag, er situasjonen nå en annen, i følge Kristin Sæterøy, som er daglig leder for verdenscuphelgen. De ligger allerede godt an med billettsalget. 7.februar går hopprennet på Holmenkollsøndagen av stabelen.

Livet smiler for Tande

–  Slapp av mer i anklene neste gang, og få i gang hoftene! Frem på hoppet!

Daniel-André TandeI form: En formsterk Daniel-André Tande ser frem til Holmenkoll-søndagen neste helg, men først er det fokus på renn i Zakopane og Sapporo. Foto: Robin HaugenKollenhopp-trener Roy Erland Myrdal rekker å rope ut et par ord når én av hopperne kjører forbi trenertribunen med stolheisen. Ti sekunder senere kommer nestemann. Også han får tydelige, men korte tilbakemeldinger.

Myrdal gestikulerer heftig med armene når han viser hvordan han ønsker at hopperne skal ta av fra hoppkanten, hvordan de skal opptre i svevet og hvordan de skal lande.

De fleste hopperne som kjører forbi i heisen henger med hodet, forteller at de “sliter med balansen” og at det er “vanskelig å komme ordentlig over skiene”.

–  Det der var veldig bra, Tande!

Én mann får derimot mer skryt enn de andre:  Daniel-André Tande, 21-åringen fra Kongsberg som er den store stjernen blant Kollenhopp-gutta. Trener Myrdal viser stadig vekk tommel opp til Tande, sier at “du har bra flyt nå”, og veiver langt mindre med armene enn han gjør når de andre hopperne passerer trenertribunen. Livet smiler virkelig til den nybakte verdensmesteren om dagen.

–  Selv om jeg kan ha virket litt skuffet et par ganger, så er jeg veldig fornøyd med sesongen så langt. Målet mitt har vært å stabilisere meg blant de ti beste, og det har jeg stort sett klart. Det var spesielt morsomt da jeg vant i sesongåpningen i Klingenthal,  sier Tande.

Håper på folkefest

SkifestHer blir det folkefest: Om litt over to uker er det klart for årets Skifest i ærverdige Holmenkollen. Foto: Endre LübeckHan gleder seg stort til Holmenkoll-søndagen, og håper på folkefest.

–  Forhåpentligvis kommer det mange mennesker som trøkker til. Det blir en slags gryte i Kollen, selv om det ikke er plass til så mange mennesker. Jeg har jo sett bilder fra gamledager da det sto folk langs sletta og i langrennsløypa, og drømmer om at det blir sånn.

– Det blir morsomt å hoppe på hjemmebane foran masse mennesker som heier. Det gir oss et ekstra boost, sier Tande.

Også NRK-legenden Arne Scheie ser frem til årets Holmenkoll-søndag. Han følger fortsatt svært godt med, selv om han ikke kommenterer hopp lenger.

–  Hvis de norske gutta fortsetter i samme spor som de har gjort så langt i sesongen, så bør det bli et bra renn. Men for at det skal bli en optimal Holmenkoll-søndag, er vi avhengige av at værgudene er med oss, påpeker Scheie til Journalen.

 

Tags: