Ny teknologi skaper ny journalistikk

Ønsker du å betale for å få journalister til å grave, eller få informasjon om alt som skjer innen en radius på 100 meter? Nyskapende journalistikk gir nye muligheter i USA.
Mandag, 23 mai, 2011 - 15:42


Blogger og sosiale medier stjeler stadig mer tid av oppmerksomheten vår. Og nye medievaner fører også til moderne måter å drive journalistikk på.

Her ser du fem eksempler på nyskapende metoder som brukes i USA.

 

WikiLeaks

WikiLeaks har med sine militære og politiske avsløringer skapt et gigantisk gjennombrudd i internasjonal journalistikk. Nettsiden avslører hemmelig dokumentasjon og gir informasjonen til store, innflytelsesrike nyhetsmedier.

Nettsiden holder kildene anonyme når de lekker konfidensielle dokumenter. WikiLeaks blir finansiert av private, anonyme donorer, og får ikke støtte fra verken staten eller store selskaper.

Mange amerikanske journalister har omfavnet WikiLeaks og nettstedets grunnlegger, Julian Assange, etter flere alvorlige avsløringer.

WikiLeaks har blant annet hacket e-posten til Sarah Palin, visepresidentkandidat i 2008, lekket konfidensielle dokumenter fra Scientologikirken og publisert over 200 000 hemmelige diplomatmeldinger sendt fra USAs ambassadør.

USAs utenriksminister Hillary Clinton gikk etter sistnevnte ut og sa at WikiLeaks var “et angrep på USAs utenrikspolitikk, og allianser som sikrer global sikkerhet og økonomisk vekst.”

Nylig lekket de en video som viste at amerikanske soldater utførte luftangrepet som tok livet av to Reuters-arbeidere i 2007.

 

Se WikiLeaks mest omtalte lekkasjer gjennom årene.

 

Foto: thierry ehrmann/Flickr

 

ChicagoNow

ChigacoNow bytter ut tradisjonelle nyheter med et nettverk av bloggere, som diskuterer Chicagos samfunn, politikk og kultur. Bloggerne er alt fra politikere og forskere til filmkritikere og sex og samliv-spaltister.

For å tilfredsstille folks behov for raske nyheter har ChicagoNow også en egen mobilnettside.

Det arrangeres dessuten diskusjonsmøter også utenfor internettforumet, for å videreutvikle det lokale bloggsamfunnet.

 

EveryBlock

EveryBlock serverer deg nyheter og informasjon om stedet der du befinner deg .

Du får opp eventuelle politirapporter, stengte veier, eiendomsvisninger, adresser og arenaer innen de nærmeste 100 meter.

Du kan bruke det som nettsted eller som Iphone-applikasjon.

 

Foto: jamesjustin/Flickr

Fwix

Fwix bidrar til å fylle tomrommet etter mange utdødde lokalaviser.Mens EveryBlock serverer et bredt spekter av rådata og ChicagoNow produserer stoff fra hjembyen, lenker Fwix til andre nyhetsartikler og poster innlegg fra lokale bloggere.

ChicagoNow er blant de representerte nettstedene. Fwix integrerer dessuten sosiale medier på en unik måte.

Hver gang du klikker deg til et nytt nettsted for å lese en nyhetsartikkel, dukker det opp en verktøylinje, slik at leseren kan poste kommentarer og dele artikkelen med andre.

 

Spot.Us

Har du noen gang lurt på om ordføreren i byen din har noe å skjule, eller om politiet utnytter makten sin?

Spot.Us gir folk og organisasjoner mulighet til å donere penger for å få journalister til å undersøke saker de er nysgjerrig på lokalsamfunnet.

Journalistene legger ut summen det vil koste å utføre gravingen, og så kan hvem som helst donere penger.

Siden tjener foreløpig kun San Francisco, Los Angeles og Seattle, men flere byer kommer.

Tilbudet er et resultat av den svekkede gravejournalistikken etter finanskrisen.