Åpner fangeleir for Haiti-flyktninger

USA frykter flyktningstrøm fra Haiti etter jordskjelvkatastrofen og advarer lokalbefolkningen mot å reise fra landet.
Tirsdag, 19 januar, 2010 - 14:10


Haitis ambassadør til USA, Raymond Joseph, understreker alvoret i saken, ifølge AP.

Om dere tror det vil komme dere til USA og møte åpne dører, så er ikke det tilfelle overhodet, sier han ifølge det statlige, amerikanske nettstedet America.gov.

Amerikanske myndigheter har likevel planen klar om det skulle skje. Et hundretalls ulovlige immigranter er flyttet fra et lukket asylmottak i Florida for å gjøre plass til nye.

Også på marinebasen i Guantánamo på Cuba er det også plass til å huse flyktninger. Denne  marinebasen er jo også kjent for å være en fangeleir. Dette skal kun være en midlertidig ordning, ifølge nyhetsbyrået, og disse vil ikke bli innlosjert sammen med terrormistenkte fanger, som er internert på samme base.

Vold hindrer nødhjelp

I Haitis hovedstad Port-au-Prince har situasjonen blitt betydelig verre. Nødhjelpssendinger sliter med å komme frem, til dels på grunn av voldelige opptøyer.

Tusenvis har  har valgt å flykte, mens andre  prøver å blokkerer veiene med bilene sine for å hindre at det kommer nye tilstrømninger av jordskjelvrammede inn til byen. Unge menn patruljerer også gatene – på vakt mot de som kan finne på å stjele i desperasjon.

– Vi stoler aldri på myndighetene her, sier 29 år gamle Tatony Vieux til AP.

SE OGSÅ: Flere utenriksnyheter fra Journalen

Dødstallene stiger også kraftig, men tallene er svært usikre. EU-kommisjonen, som har bevilget om lag 250 millioner kroner i nødhjelp, anslår at 50.000 er døde, mens 250.000 har behov for øyeblikkelig hjelp. Nyhetsbyrået AP hevder at om lag 70.000 døde allerede er gravd ut fra ruinene og kjørt bort til enorme massegraver.

Sprengt kapasitet

Det meste av nødhjelpen må sendes via flyplassen i Port-au-Prince, hvor kapasiteten allerede er sprengt. Havnen i byen er fortsatt utilgjengelig.

FN har planlagt å sette i gang distribusjon av mat fra 15 steder i byen, men er fortsatt ikke på plass alle stedene. FNs matvareprogram regner med å bortimot 100 millioner måltider i løpet av den neste 30-dagersperioden.

Emneord: