- Juntaen i krise

Burmas opposisjonsleder Aung San Suu Kyi (64) kan være fri til høsten. Juntaen har enorme problemer, mener partifelle i norsk eksil.
Mandag, 25 januar, 2010 - 12:37


Et regjeringsmedlem sier ifølge Reuters at hun vil bli løslatt når husarresten hun nå sitter i er ferdigsonet i november.

Kyaw Thwin ble valgt inn i Burmas parlament for Aung San Suu Kyis parti, men flyktet til Norge i 2005. Han bor i dag i Ålesund, og følger situasjonen i hjemlandet tett.

Han mener juntaen nå er i en krisesituasjon:

– Realiteten nå er at de ikke har annet valg enn å løslate henne. Situasjonen i Burma er på et kritisk nivå, både sosialt og økonomisk, sier Thwin til Journalen.

Han ble først pågrepet av militærregimet som studentleder i Rangoon i 1974, og etter valget i 1990 ble han dømt til 25 års fengsel.

– Det har jo vist seg gang på gang at de bare fengsler henne på nytt. Men hvis militærregimet nå ønsker en annen retning for landet, så må de vise at de mener det ved å legge til rette for at Aung kan delta i et demokratisk valg med sitt parti, sier Thwin.

SE OGSÅ: Flere utenriksnyheter fra Journalen

Innenriksminister Maung Oo skal ha kommet med utspillet på et møte 21. januar, for hundrevis av tilhørere.

Spørsmålet er om november er tidsnok til å rekke det planlagte valget. Suu Kyi har vært internert i 14 av de siste 20 årene, og i august i fjor ble hun på nytt dømt til 18 måneder i husarrest, etter at hun huset en amerikansk statsborger. Dette skjedde i mai, og vil da si løslatelse i november i år.

Ved valget i 1990 gjorde Suu Kyis parti Nasjonalligaen for demokrati nesten rent bord, men militærjuntaen nektet å godta valgresultatet.

Emneord: