Lufthansa-streik ender i retten

Flere reisende Oslo - Frankfurt med Lufthansa har fått beskjed om å se seg om etter en alternativ reisemåte. Nå er det ikke sikkert de trenger det.
Mandag, 22 februar, 2010 - 14:47


Det tyske flyselskapet Lufthansa går til arbeidsretten for å prøve å stoppe streiken blant flygerne. Dermed blir den mest omfattende streiken i tysk luftfart noensinne forsøkt stoppet. Streiken som forventes å innstille nærmere 3200 flyvninger, startet natt til mandag og var planlagt i fire dager. Den kan nå få en meget brå slutt. Allerede klokken 17.30 mandag skal partene møtes i arbeidsretten i Frankfurt, melder NTB.

Steile parter

Lufthansa mener at streiken er for kostbar. De er nemlig forpliktet til å betale erstatning til alle parter som rammes. Til sammen kan kostnadene bli så mye som 810 millioner kroner på fire dager. Flygerne står på sitt krav om 6,4 prosent lønnsøkning og garantier om at de får beholde jobbene sine. De frykter at selskapet kommer til å benytte seg av lavprisselskapet hvor lønnsnivået er lavere enn deres. En talsmann fra selskapet hevder at dette er urealistiske og ulovlige krav, og selskapet tar nå saken til retten.

Norge rammet

Opprinnelig skal  de fleste flygningene Oslo – Frankfurt bli rammet, mens på strekningen Stavanger – Frankfurt vil én av tre flygninger bli innstilt, melder VG Nett. Det er altså likevel ikke sikkert om streiken vil fortsette helt til torsdag som planlagt.

Fungert før

Store streiker i luftfarten har blitt stanset før. Rundt juletider i 2009 spøkte det for mange briters julereiser. Flyverne i British Airways lovet kaos på britiske flyplasser. Ledelsen i British Airways gikk dermed rettens vei for å stoppet den varslede streiken. Den gang fikk flyselskapet medhold fordi formalitetene rundt avstemningen om streik ikke var på plass.

Emneord: