Dansk aktivist dømt for støtte til terrorbevegelser

Patrick Mac Manus (65) i den danske foreningen Oprør er dømt til seks måneders betinget fengsel for støtte til to terrororganisasjoner.
Mandag, 15 mars, 2010 - 13:55


Mac Manus er talsmann for den venstreradikale foreningen, som ble stiftet i 2004. Foreningen vakte oppsikt i Danmark da den arrangerte en støttefest for å samle inn penger til den colombianske geriljabevegelsen FARC og den palestinske bevegelsen PFLP og senere kunngjorde at den hadde overført 100.000 kroner til de to gruppene. Begge er oppført på EUs terrorliste.

Københavns Byret har nå dømt Mac Manus til seks måneders betinget fengsel for å ha støttet de to organisasjonene.

Pengeoverføringer

Det var Danmarks tidligere justisminister og nåværende utenriksminister Lene Espersen som i 2006 avgjorde at Mac Manus skulle tiltales for økonomisk støtte til terrorvirksomhet.

Mac Manus hevder selv at pengeoverføringene aldri fant sted. Han sier det kun var snakk om et humoristisk politisk stunt som var ment å skape debatt om den nye terrorloven som ble innført i Danmark i 2002.

Påtalemyndigheten hevder på sin side at dette er ren løgn, men det finnes ingen konkrete beviser for at noen pengeoverføring virkelig fant sted. Mac Manus er derfor kun dømt for forsøk og medvirkning.

Ifølge byrettsdommer Helle Hastrup la retten vekt på at Oprør på sine nettsider har oppgitt at det ved flere anledninger er samlet inn penger til de to gruppene. Mac Manus har også uttalt seg om pengeinnsamlingene i flere pressemeldinger og intervjuer.

Vil fortsette kampen

Den irskdanske aktivisten sier han og Oprør til tross for dommen vil fortsette sin kamp mot den danske terrorloven.

– Vi synes virkelig det er nødvendig at befolkningen blir oppmerksom på de demokratiske rettigheter dette egentlig handler om, sier han.

Ifølge Oprør er terrorloven antidemokratisk fordi den innebærer at man ikke kan støtte undertrykte folk og deres frihetskamp. FARC og PFLP er slett ikke terrororganisasjoner, mener Mac Manus.

– Det er grunnleggende uholdbart å se på frigjøringsorganisasjoner som terrorgrupper. Dette er folk i Palestina og Columbia som kjemper for legitime rettigheter, sier Mac Manus. NTB

Emneord: