Islamske banker snur ryggen til finanskrisa

Banker som opererer med en rentefri virksomhet har klart seg bedre enn andre banker.
Tirsdag, 13 april, 2010 - 14:00


Ifølge den arabiske avisen, Asharq Alawsat, bekrefter talspersoner fra islamske banker i Midtøsten at banker som driver med en rentefri virksomhet ikke er påvirket av finanskrisa. Talspersonene mener at det har vært en minimal nedgangstid på grunn av måten islamske banker opererer på.

Eksperter har sagt til avisen at islamske banker ikke er påvirket av finanskrisa fordi disse bankene ikke driver gjeldsutbytte og markedspekulasjoner, i motsetning til europeiske og amerikanske banker.

– Det beste med islamsk bankvirksomhet, og grunnen til at det kan erstatte dagens marked, er at du kun forplikter deg til det du lover. Islamske banker er ikke sikret hvis økonomien går ned. Tvert i mot er det bankens tap, og dermed koster det ikke kunden skjorta, sier direktøren for Bahrain-banken Unicorn Investment Bank, Majed al-Refaie, til Washington Post.

Grunnkurs i islamsk bankvesen

Islamsk bankvesen baserer seg på rentefritt lån og sparing. Ifølge koranen, muslimenes hellige bok, er handel- og bankvirksomhet basert på renter forbudt i islam. Hovedgrunnen for et slikt forbud er at vedkommende som søker lån både tar risken og påkjenningen, mens vedkommende som gir lån tjener penger på det uten noe form for anstrengelse. Islamsk syn mener at begge skal dele både risken og anstrengelsen, men også profitten.

Den mest brukte metoden for rentefri finansiering i vesten er ”ijarah med reduserende musharaka”. Ijarah betyr leasing og er en form for utleiefinansiering. Musharaka betyr partnerskap. Denne rentefrie finansiering fungerer slik at når kunden vil for eksempel ta opp boliglån vil banken kjøpe boligen, mens kunden betaler sin egenandel som vanligvis er ti prosent. Deretter betaler kunden månedlig ”husleie” og et ervervelsesbeløp. Dette beløpet går til å kjøpe bankens andel i boligen, måned for måned. Det er dette ”ervervelsesbeløpet” som gjør at banken kan opprettholde sin virksomhet. Når lånet er nedbetalt blir hele eierskapet overført til kunden.

Les mer om denne form for nedbetaling på Amanah.no sine sider.

Interessen øker

Finanskrisa har ført til en stor interesse for islamske banker i Europa. Land som Spania, Sveits og Sverige har etablert banker som følger islamske retningslinjer. Interessen har økt for Islamic bank of Britain, Storbritannias eneste offentlige godkjente islamske bank, etter at finanskrisa inntraff.

Norge har fortsatt ingen bankvirksomhet som opererer med rentefri lån og sparing. Men Amanah.no, som er opprettet av privatpersoner i Norge, jobber med et alternativ til rentebaserte lån i Norge.

Les mer om islamsk bankvirksomhet og alternative nedbetalingsmåter på siden til Institusjonen for islamsk bankvirksomhet og forsikring.

 

Saken oppdateres.

Emneord: