Islamske banker snur ryggen til finanskrisa

Banker som opererer med en rentefri virksomhet har klart seg bedre enn andre banker.
Tirsdag, 13 april, 2010 - 15:17


Ifølge den arabiske avisen, Asharq Alawsat, bekrefter talspersoner fra islamske banker i Midtøsten at banker som driver med en rentefri virksomhet ikke er påvirket av finanskrisa. Talspersonene mener at det har vært en minimal nedgangstid på grunn av måten islamske banker opererer på.

Eksperter har sagt til avisen at islamske banker ikke er påvirket av finanskrisa fordi disse bankene ikke driver gjeldsutbytte og markedspekulasjoner, i motsetning til europeiske og amerikanske banker.

– Det beste med islamsk bankvirksomhet, og grunnen til at det kan erstatte dagens marked, er at du kun forplikter deg til det du lover. Islamske banker er ikke sikret hvis økonomien går ned. Tvert i mot er det bankens tap, og dermed koster det ikke kunden skjorta, sier direktøren for Bahrain-banken Unicorn Investment Bank, Majed al-Refaie, til Washington Post.

Ifølge Majid Dawood, direktøren for en Dubai-basert sharia-konsulentvirksomhet innenfor finans, utgjør islamsk finans én prosent av det globale markedet.

– Vi forventer at det skal øke til 12 prosent i løpet av 2025, men på grunn av finanskrisa forventer vi at det vil skje raskere, forteller Dawood til Washington Post.

Hvorfor islamske banker overlevde

Bakgrunnen til finanskrisa er amerikanske subprimelån. Disse lånene gis til låntakere som har lav inntekt eller har en dårlig kreditthistorie. Avtalen går ut på at de betaler en lav rente de første årene som blir kompensert med høy rente senere. Over tid har slike lån økt og låntakerne har ikke klart å opprettholde betalingen. Det førte til krise i amerikanske banker, og staten måtte skyte inn penger for å opprettholde bankenes balanse. Internasjonal handel med lån førte til at investorer fra andre land delte en eventuell risiko.

Administrerende direktør for den Bahraini-baserte Albaraka Bankgruppen, Adnan Ahmed Yousif, forteller til nettavisen Asharq Alawsat, at islamske banker ikke er avhengige av obligasjoner og aksjer. Bankene er heller ikke involvert i kjøp og salg av gjeld, i motsetning til europeiske og amerikanske banker. Ahmed Yousif mener at grunnen til det er at ifølge islamske Sharia-lover er det forbudt å drive med gjeldshandel. Derfor er islamske banker sikret mot virkningene av den globale finanskrisen.

Grunnkurs i islamsk bankvesen

Islamsk bankvesen baserer seg på rentefri lån og sparing. Ifølge koranen, muslimenes hellige bok, er handel- og bankvirksomhet basert på renter forbudt i islam. Hovedgrunnen for et slikt forbudt er at vedkommende som søker lån både tar risken og påkjenningen, mens vedkommende som gir lån tjener penger på det uten noe form for anstrengelse. Islamsk syn mener at begge skal dele både risken og anstrengelsen, men også profitten.

Den mest brukte metoden for rentefri finansiering i vesten er ”ijarah med reduserende musharaka”. Ijarah betyr leasing og er en form for utleiefinansiering. Musharaka betyr partnerskap. Denne rentefrie finansiering fungerer slik at når kunden vil for eksempel ta opp boliglån vil banken kjøpe boligen, mens kunden betaler sin egenandel som vanligvis er ti prosent. Deretter betaler kunden månedlig ”husleie” og et ervervelsesbeløp. Dette beløpet går til å kjøpe bankens andel i boligen, måned for måned. Det er dette ”ervervelsesbeløpet” som gjør at banken kan opprettholde sin virksomhet. Når lånet er nedbetalt blir hele eierskapet overført til kunden.

Les mer om denne form for nedbetaling på Amanah.no sine sider.

Interessen øker

Selvom de største islamske bankene er i Midtøstenområdet, som for eksempel Dubai Islamic Bank, Kuwait Finance House og Saudi-Arabias al-Rajhi bank, har også islamske banker i Malaysia og Storbritannia blitt større de siste årene.

Andre steder i Europa enn Storbritannia er også interessen stor. I land som Spania, Sveits, Frankrike og Sverige har det blitt  etablert banker som følger islamske retningslinjer.

Norge har fortsatt ingen bankvirksomhet som opererer med rentefritt lån og sparing. Men Amanah.no, som er opprettet av privatpersoner i Norge, jobber med et alternativ til rentebaserte lån i Norge.

Amanah.no er en webside der norske muslimer kan melde fra om sin interesse for en islamsk bank i Norge. Faksimile: www.amanah.no

Grunnen til en slik interesse er ifølge businessjournalen, McKinsey Quarterly, ønsket om å benytte seg av produkter som følger de islamske Sharia-lovene.

Les mer om islamsk bankvirksomhet og alternative nedbetalingsmåter på siden til Institusjonen for islamsk bankvirksomhet og forsikring.

Saken oppdateres.

Emneord: