Nord-Europas flytrafikk lammes av askesky

Flere europeiske land har valgt å stenge flytrafikken på grunn av den islandske askeskyen som har begynt å dekke flere land.
Torsdag, 15 april, 2010 - 14:56


Det statlige luftfartsselskapet til Danmark, Naviair, opplyser at det danske luftrommet skal være tomt fra klokken 18.

Britiske flyplasser er også sterkt rammet av askeskyen.

“Fra torsdag formiddag til minst klokken 18 vil ikke flytrafikk tillates i det britiske luftrommet, med unntak av nødsituasjoner”, skriver det britiske luftfartsdirektoratet på sine nettsider.

New York Times melder at stengingen av det britiske luftrommet vil ramme cirka 6000 fly i Storbritannia.

Flere flyplasser i Nord-Sverige er stengt, skriver Aftonbladet. Det gjelder flyplassene i Skellefteå, Luleå, Kiruna og Hemavan.

Tidligere torsdag hadde nettutgaven til det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel at Eurocontrol meldt at luftrommet over Belgia, Nederland og deler av Tyskland skal stenges.

Men den europeiske flysikkerhetsmyndigheten Eurocontrol avviser dette siden askeskyen ikke har nådd disse områdene enda.

- Det er ikke planlagt noen stenging av luftrommet. Men vi må renge med at flytrafikken i området vi har ansvaret for, vil bli rammet når skyen når fram til den belgiske og nederlanske kysten rundt klokken fire, sier en talsmann for Eurocontrol til NTB.

Grunnen til at flytrafikken må stenges på grunn av askeskyen er at små partikler i skyen kan forårsake skader i motorene til flyene.

Se askeskyen i bevegelse her.

Emneord: