Tusener av mennesker venter på hjelp i Kina

Tusener av skadde mennesker venter på hjelp etter et massivt jordskjelv som kostet over 600 mennesker livet.
Onsdag, 14 april, 2010 - 08:55


– Det er skadde i gatene overalt, mange mennesker blør fra hodeskader, sier den lokale talsmannen Zhuohuaxia til nyhetsbyrået Xinhua.

En kolonne med lastebiler med mat, telt og redningsmannskaper krabbet i snøen langs den lange, svingete veien til det avsidesliggende området høyt oppe på fjellplatået i Yuhsu der mange av ofrene tilbrakte en iskald natt ute.

Mange av innbyggerne har desperat behov for medisinsk hjelp, og det er stor mangel på de mest elementære medisiner og medisinsk utstyr som bandasjer.

617 døde

Tidlig torsdag var dødstallet kommet opp i 617, mens hundrevis av mennesker fortsatt ligger begravet under ruinene. Redningsmannskapene jobber med bare hendene for å nå dem mens de venter på tyngre utstyr.

De første bildene fra kommunesenteret Jiegu viser lange rader med hauger med murstein og murblokker der det tidligere sto hus. Både boliger, skoler og tibetanske klostre raste sammen under skjelvet onsdag morgen som målte 6,9.

– Det største problemet nå er at vi mangler telt, vi mangler medisinsk utstyr, medisiner og legepersonale, sier Zhuohuaxia.

Elendig vær

Redningsinnsatsen blir hemmet av det iskalde været, høyden på platået og ødelagte veier og telekommunikasjoner. Mange steder er veiene sperret av ras.

Det hardest rammede området ligger 800 kilometer fra provinshovedstaden Xining og 4.000 meter over havet.

President Hu Jintao ba om en redningsinnsats for å redde så mange mennesker som mulig. Over 5.000 redningsarbeidere, inkludert 700 soldater er på vei til området. Samtidig sender myndighetene 5.000 telt, 50.000 frakker og 50.000 tepper. (©NTB)

Emneord: