– En fryktelig ide

Palestinere i Chile og Argentina mener at palestinske flyktninger ikke bør sendes til Sør-Amerika slik USA foreslo.
Onsdag, 26 januar, 2011 - 12:03


– Å skulle flytte folk som allerede er blitt fordrevet, virker som en fryktelig idé. Og det vil ikke hjelpe med å ivareta rettighetene deres, sier Tilda Rabi lederen for organisasjonen for palestinere i Argentina til NTB.

Ifølge hemmelige dokumenter som TV-stasjonen Al Jazeera har fått tilgang til, skal USA i 2008 ha foreslått at palestinske flyktninger kan slå seg ned i Chile og Argentina.

Det skal ha vært daværende utenriksministeren Condoleeza Rice som lanserte ideen under et møtet i Berlin.

I dag anslås det at minst fem millioner palestinere er på flukt. En stor andel av disse bor i land som Libanon, Syria og Jordan.

Palestinske myndigheter skal ha akseptert at Israel bare vil la en brøkdel av flyktningene flytte hjem.

USA mente derfor at Chile ville være et passende hjem for flyktningene. Dette fordi landet allerede i dag har en stor palestinsk innvandrerbefolkning og store ubebodde områder. Rundt 300.000 chilenere har palestinsk bakgrunn. Også Argentina har store områder som ikke er befolket, men her bor det i dag bare 420 palestinske familier.

Flere søramerikanske land har anerkjent de palestinske områdene som en uavhengig stat. Anerkjennelsene har ført til irritasjon både i Israel og i USA.

(©NTB)

Emneord: