Ber norske studenter i Japan om å pakke sakene

Faren tilknyttet kjernekraftverkene har fått Utenriksdepartementet til å handle.
Tirsdag, 15 mars, 2011 - 14:00


De norske studentene som befinner seg i Japan oppfordres nå til å forlate det katastroferammede landet.

Utenriksdepartementet gikk tirsdag formiddag ut med oppdaterte reiseråd for Japan. De fraråder nå reise og opphold i landet som fredag ble rammet av et kraftig jordskjelv og en påfølgende tsunami. Organisasjonen for norske studenter i utlandet (ANSA) ber norske studenter i Japan om å vurdere å forlate landet.

- Vi råder nå våre medlemmer til å reise hjem til Norge. Det er ikke blitt satt i gang evakuering av studentene, men UD har frarådet opphold i Japan. Det betyr at alle nordmenn nå bør vurdere å reise hjem til Norge, forteller medierådgiver i ANSA Mariette Bøe.

Rådet om å forlate Japan skyldes den store usikkerheten rundt hva som vil skje med kjernekraftverkene og reaktorene i Fukushima.

- Det er nå fare for radioaktiv stråling mange steder i Japan. Det er også strålefaren UDs reiseråd baserer seg på. Slik ANSA tolker UDs reiseråd tar man ingen sjanser, sier Bøe.

Skal ha det bra

Fredag var det 11 norske studenter tilknyttet ANSA som befant i Japan. To har nå reist hjem. De norske studentene som er igjen i landet befinner seg i og rundt hovedstaden Tokyo. De skal alle være i god behold.

- Alle studentene har det etter forholdene bra. Ingen er blitt skadet, og ingen er savnet. Men de er selvfølgelig preget av det som skjer og den katastrofen som har vært, legger Bøe til.

ANSA er i fortløpende kontakt med de norske studentene i Japan. Hør medierådgiver i ANSA, Mariette Bøe, fortelle mer om dette her.

Kunne vært flere

163 norske studenter har fått støtte av Lånekassen til å studere i Japan dette semesteret. Men semesteret i Japan begynner ikke før om to uker. Derfor er det mange studenter som fortsatt befinner seg i Norge eller andre steder.

- Det er heldig at ikke så mange norske studenter befant seg i området da denne katastrofen skjedde. De aller fleste har ikke kommet ned til Japan enda. Avhengig av UDs reiseråd så vil vi vurdere om vi vil råde disse studentene til å dra ned eller ikke, forteller Bøe.

Håper på fortsatt samarbeid

Det er ennå for tidlig å si noe om den planlagte utvekslingen til Japan dette semesteret vil bli avlyst for alle norske studenter. ANSA har vært i kontakt med studenter i Norge som nå er redde for å dra ned til Japan. Bøe mener det er for vanskelig å si om katastrofen vil få færre norske studenter til å dra til Japan på sikt.

- Det er for tidlig å si. Norge har hatt et langt og godt utvekslingssamarbeid med Japan, og vi håper selvfølgelig at det fortsatt skal være muligheter for norske studenter å studere i Japan.

Hør ANSAs råd til studentene i Japan og deres familier her.

Emneord: