Ukraina markerte 25-årsdagen for Tsjernobyl

Med levende lys og bilder av de omkomne har Ukraina markert 25-årsdagen for katastrofen i Tsjernobyl
Tirsdag, 26 april, 2011 - 12:53


Den ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj betegnet tirsdag eksplosjonen og brannen ved reaktor nummer 4 i Tsjernobyl 26. april 1986 som «en utfordring av globalt omfang». Verdenssamfunnet må stå sammen for å hindre at noe slikt skjer igjen, sa Janukovitsj. Katastrofen i 1986 er den verste som noen gang har rammet et atomkraftverk.

«Ikke lenger alene»

– Ukraina sto lenge alene overfor denne katastrofen, men heldigvis er vi ikke alene mer, tilføyde han. Janukovitsj skulle sammen med sin russiske kollega Dmitrij Medvedev og den russiskortodokse kirkes overhode patriark Kirill senere tirsdag besøke Tsjernobyl.

Til sammen 31 mennesker omkom i selve reaktorulykken, men mange andre døde senere av sykdommer som skyldtes stråling fra kraftverket. Titusener ble evakuert, og mange av dem har aldri fått vende tilbake til sine hjem.

Sorgens dag

– Dette er en sorgens dag. Vi sørger over menneskene som for 25 år siden kjempet for å beskytte oss, og vi vil gjøre alt som står i vår makt for å hindre at noe slikt skjer igjen, sa 50 år gamle Gennadij Pikul om brannfolkene og de andre redningsfolkene fra 1986.

På et givermøte i forrige uke kom det løfter om nye bidrag tilsvarende 4,3 milliarder kroner til sikring av Tsjernobyl. Pengene skal brukes til bygging av en ny, 110 meter høy innkapsling av reaktor nummer 4 og et lager for brukt atombrensel.

(©NTB)

Emneord: