Utenriksministeren urolig for utviklingen i Nord-Afghanistan

Jonas Gahr Støre (Ap) beskriver situasjonen nord i Afghanistan som foruroligende, men tror likevel de norske soldatene snart vil kunne trekke seg ut.
Tirsdag, 26 april, 2011 - 15:51


Norge har i første omgang stilt militære styrker til rådighet for NATO ut 2012, men Støre sier det norske engasjementet kan være over innen den tid.

– Jeg vil ikke utelukke det. Vi vil se etter den første muligheten til å starte uttrekningen av norske soldater, men det er ikke tatt noen avgjørelse om når dette skjer, sier Støre til NTB.

Han viser til at NATO i fjor vedtok en gradvis overføring av sikkerhetsansvaret til afghanske styrker. Målet er at den siste ISAF-soldaten skal være ute av landet i 2014. Ifølge utenriksministeren er det ikke noe mål å rydde av veien all militær motstand, men å sikre at opprørerne ikke får fotfeste.


Urolighetene sprer seg

I sin redegjørelse i Stortinget tirsdag om det norske Afghanistan-bidraget, pekte utenriksministeren på framskrittene landet tross alt har lagt bak seg.

– Det fryktede Taliban-regimet er fjernet og Afghanistan er ikke lenger et fristed for al-Qaida, sa Støre.

Han ramset opp stemmerett for kvinner, forbedring av infrastruktur, helsetilbud og bygging av flere tusen skoler med adgang for jenter som andre eksempler på framskritt, men poengterte at landet og regionen fremdeles er preget av uforutsigbarhet, ustabilitet og vold.

– Urolighetene sprer seg til nye områder. Utviklingen i nord er foruroligende med en kraftig økning i opprørsaktivitetene. Vi ser dette også i Faryab-provinsen der Norge har et særlig ansvar, sa Støre og kom inn på angrepet mot FN-kontoret i Mazar-e-Sharif 1. april, der den norske oberstløytnanten Siri Skare mistet livet.

Ifølge Støre har mange hatt urealistiske forventninger til hva det internasjonale engasjementet ville kunne føre med seg.

– Mange har ikke tatt innover seg den avgrunn Afghanistan befant seg i for ti år siden. Landet tar steg ut av avgrunnen, men veien er lang og bratt, sier han.

 

 (©NTB)

Emneord: